hren

IZ KLINIKE za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno sedmero oboljelih, a riječ je o bliskom kontaktu osobe iz Rijeke.

Sada su ukupno zaražene četiri osobe iz Rijeke te tri iz Zagreba.

Više informacija bit će objavljeno na press konferenciji kroz koji sat

Podsjetimo, jučer je bilo objavljeno da je od koronavirusa obolio još jedan muškarac iz Rijeke, to je bio šesti slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. Radi se o muškarcu iz Rijeke koji je bliski kontakt već oboljelih iz Rijeke. Prema neslužbenim informacijama, radi se o bratu žene koja je oboljela nakon svog supruga. Svi su u dobrom stanju i imali su blaže simptome.

"Dosad imamo 176 testiranih, dva nalaza se još čekaju. Imamo još jedan pozitivan nalaz. Riječ je o bliskom kontaktu bolesnika iz Rijeke. Tako da je sve pod kontrolom, nije se proširilo kao što se širi po Europi gdje imamo eskalaciju. Imamo povećanje od 200 oboljelih u Italiji, 20 oboljelih u Francuskoj, 19 u Njemačkoj... Zahvaljujem se svim hrvatskim građanima koji su u izolaciji i karantenama... To je oko 120 kontakata i 1151 osoba s rješenjem o nadzoru", rekao je jučer popodne ministar Beroš.

Zaražena osoba je dobro

Zaražena osoba je iz bliskog kućnog kontakta ranije zaražene osobe iz Rijeke i nema teške simptome te se osjeća dobro, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić te dodala da su i druge dvije zaražene osobe iz Rijeke dobro, s minimalnom ili nikakvom temperaturom i bez progresije simptoma.

Dobro su bile i zaražene osobe iz Zagreba, bez bilo kakvih većih simptoma, dodala je. U Zagrebu je troje zaraženih, a također je riječ o osobama iz obiteljskog odnosno bliskog kruga.

Apel iz Stožera

Iz Stožera civilne zaštite u subotu su apelirali na sve koji su bili na područjima zahvaćenim novim koronavirusom da, u interesu javnog zdravlja, ne dolaze na javna okupljanja.

Apel se odnosi na osobe koje su bile na području Kine, Japana, Hong Konga, Singapura, Južne Koreje, Irana te talijanskih pokrajina Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont.

Stožer je dao i preporuku da se građani pri pozdravljanju ne rukuju, jer je to mogući način prijenosa virusa.

Iz Stožera civilne zaštite izvijestili su da osobe u tranzitu kroz Hrvatsku ne prolaze proceduru stavljanja pod epidemiološki nadzor sukladno uputi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i da je Epidemiološka služba pripremila uputu za vozače koji se nalaze u dnevnim migracijama s epidemiološki ugroženih područja.

"Radi njihove samozaštite bit će nužno korištenje zaštitne opreme. S tim u vezi, definiran je poseban režim prema navedenima koji će primjenjivati granična policija i Državni inspektorat", stoji u objavi.

Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu unazad 14 dana bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Talijanskoj Republici (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112, dok osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij