hren

NOVI OBOLJELI
Ministar zdravstva Vili Beroš je upravo potvrdio da imamo još jedan slučaj zaraze koronavirusom. Ovo je šesti po redu.

Zaraženi muškarac je brat oboljele žene iz Rijeke.

Prema riječima ravnateljice Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemke Markotić, oboljela osoba iz Rijeke se osjeća dobro, nema teške simptome, nema razloga za brigu.

- Preostalo dvoje pozitivnih u Rijeci su dobro, bez progresije simptoma, bez ili s minimalnom temperaturom - navela je. 

Ministar Beroš kazao je kako je ukupno 176 testiranih, te da se dva nalaza još čekaju.

- Od jučer imamo povećanje od 200 oboljelih u Italiji, 20 oboljelih u Francuskoj, 19 u Njemačkoj... Zahvaljujem se svim hrvatskim građanima koji su u izolaciji ili karantenama, a radi se o 120 kontakata i 1151 osobi s rješenjem o nadzoru - izvijestio je Beroš.

Vezano za osobe koje su pod epidemiološkim nadzorom, neke od njih su u samoizolaciji, a nad nekima od njih se provode fleksibilnije epidemiološke mjere

- Radi se primjerice o vozačima koji u jednom danu odlaze i vraćaju se u Italiju u kamionu s robom. Oni imaju rješenje o epidemiološkom nadzoru, normalno obavljaju svoju djelatnost uz obavezno nuđenje zaštitne opreme. U redovitom su kontaktu s epidemiolozima - napomenuo je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Na pitanje novinara može li se koronavirus prenijeti preko POS uređaja i hoće li u tom smislu biti nekih preporuka za građane odgovorio je:

- U prevenciji svih zaraznih bolesti pa i ove je izuzetno bitna higijena. Mi zasad možemo usmeno dati rješenje, a stavit ćemo i pismeno upute za građane. Korištenje POS uređaja može biti jedan od elemenata kako bi se bolest mogla prenijeti - preporučamo građanima da peru ruke nakon korištenja, a trgovcima da koriste dezinfekcijsko sredstvo na POS uređajima - konstatirao je Capak.

Također, Stožer za civilnu zaštitu preporučio je građanima da se ne rukuju.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij