hren

Vladajuća većina u Saboru je osigurala kvorum i tako je omogućeno glasanje o raspravljenim točkama dnevnog reda. Nakon stanke i niza opomeni izglasan je i Zakon o popisu stanovništva s 72 glasa "za", 24 "protiv“ i 4 "suzdržana".

Na sastanku vladajuće koalicije uoči sjednice Sabora postignut je dogovor sa zastupnicima nacionalnih manjina koji su uvjetovali potporu, a i kvorum, uvažavanjem njihova dva amandmana na prijedlog zakona o popisu stanovništva.

"Tijekom ožujka ćemo voditi računa da se na područjima RH gdje su skoncentirirani pripadnici nacionalnih manjina da i popisivači dolaze iz reda nacionalnih manjina. Samo glasovanje danas na sjednici po toj točki će klub nacionalnih manjina još definirati", rekao je nakon sastanka Branko Bačić, šef kluba zastupnika HDZ-a.

No kada je na dnevni red glasanja došla točka o Zakonu o popisu stanovništva Hrvoje Zekanović je zatražio stanku i tom prilikom istaknuo da svi trebaju vidjeti kako radi srpsko-hrvatska trgovačka koalicija s pozivom oporbi da ne sudjeluje u tom igrokazu. 

Zahtjevima za stankom pridružio se Most tj. njegov predsjednik Božo Petrov koji je poručio Miloradu Pupovcu da ako mu je uistinu stalo do njegove manjine da bi se u Srbiji zalagao za ista prava za hrvatsku nacionalnu manjinu. 

Petrov je zbog povrede Poslovnika dobio opomenu, a nakon njega i Miro Bulj. Nakon razmjene riječi s Nikolom Grmojom opomenu od predsjedavajućeg Sabora Gordana Jandrokovića dobila je i Vesna Pusić.

Nakon toga je i Branko Bačić u ime kluba HDZ-a zatražio stanku. Priču oko Zakona o popisu stanovništva vidi kao pokušaj oporbe da posvađa članove vladajuće koalicije i nastavlja braniti prijedlog zakona. Zekanoviću je poslao poruku da ne bi ni bio u Saboru da nije bilo HDZ-a pa neka se prema toj stranci odnosi s poštovanjem.

U međuvremenu je opomenu dobio i Nikola Grmoja, a Petrov drugu opomenu jer je govorio dulje od predviđenog i tako izgubio pravo da govori u Saboru do kraja dana. 

Opomenu je dobio i Furio Radin jer se javio za povredu Poslovnika, a odgovarao Boži Petrovu.  Nakon njega opomenu je dobio i Željko Glasnović jer je uporno tražio stanku koju je već u ime njegova kluba zatražio Hrvoje Zekanović. 

Arsen Bauk osudio je istupe pojedinih saborskih zastupnika riječima da u Saboru nije potreban nacionalistički folklor i pitao predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da vladajuća većina kaže što su dogovorili s predstavnicima manjina. I on je dobio opomenu zbog povrede Poslovnika. 

Stanka u Saboru određena je do 12.50, ali po povratku u sabornicu zakon je izglasan.

Izvor: N1


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij