hren

IDUĆE GODINE
Hrvatski sabor, koji u srijedu nastavlja zasjedanje, ovoga će tjedna raspraviti osam zakonskih prijedloga, među njima i onaj koji uređuje kako će se iduće godine u Hrvatskoj provesti popis stanovništva, a radni će tjedan zaključiti u petak podnevnim glasovanjem

Popis stanovništva provodit će se prema stanju u ponoć, 31. ožujka 2021. godine, a trajat će od 1. travnja do 7. svibnja iduće godine.

Novost je da će se popis u prvoj fazi, od 1. do 10. travnja, provoditi samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani, a od 16. travnja do 7. svibnja popisivači će obraditi popisne jedinice - stanovništvo, kućanstava i stanove.

Popis organizira, koordinira i provodi Državni zavod za statistiku, a država je za njega u proračunu osigurala 177,3 milijuna kuna.

Ministar financija Zdravko Marić tumači da je popis najopsežnije i najsloženije statističko istraživanje i najbogatiji izvor podataka o stanovništvu neke zemlje.

"Podaci koji se njime prikupljaju nužni su za provedbu raznih gospodarskih, socijalnih, demografskih, razvojnih i drugih politika te znanstvenih istraživanja", rekao je Marić na sjednici Vlade, koja predlaže da se zakon o popisu donese u hitnoj proceduri.

Vukovar mjesto posebnog pijeteta

Sabor će u četvrtak raspraviti konačan tekst zakona kojim se Vukovar proglašava mjestom posebnog domovinskog pijeteta, a područja takvog pijeteta su Grad Vukovar i naselje Bogdanovci u istoimenoj općini. Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru bit će središnje mjesto obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta.

Taj zakon predviđa i osnivanje Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj, koje će činiti predstavnici 17 nadležnih institucija, tijela i udruga iz Domovinskog rata, koje će koordinirati aktivnosti obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta, te predlagati mjere za društveni razvoj područja posebnog domovinskog pijeteta.

Zastupnici će istog dana raspraviti i Vladin prijedlog da se osnivačka prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana prenesu s Vukovarsko-srijemske županije na Republiku Hrvatsku, čime bi ta bolnica postala Nacionalna memorijalna bolnica, a svu brigu oko vođenja i poslovanja, kao i sredstva za njezin rad, osiguravalo bi Ministarstvo zdravstva.

Sabor će raspraviti i dva oporbena zakonska prijedloga: SDP-ov da se izmjeni Zakon o održivom gospodarenju otpadom i Mostov da se izmjeni Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Radni tjedan počet će uobičajenim iznošenjem stajališta na slobodnu temu.

Izvor : Tportal


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij