hren

POVEĆAN UVOZ
Krave su na selima postale rijetkost, a ako se ovako nastavi rijetkost će postati i samo mlijeko

Hrvatska iz godine u godinu ima sve veće probleme u mljekarstvu. Uz povećan uvoz, samo u nekoliko mjeseci izgubili smo gotovo 400 proizvođača.

Manje proizvođača znači i manje mlijeka, a i ovako ga nemamo ni za polovicu vlastitih potreba.

U Hrvatskim selima krave su postale rijetkost, a ako se ovako nastavi rijetkost će postati i samo mlijeko.

Podaci iz 2019. godine pokazuju da je u kolovozu prošle godine bilo 4,977 proizvođača mlijeka, a već u prosincu 4,599, što je 378 proizvođača manje. No, ako pogledamo stanje u posljednjih deset godina, brojevi su još gori. 2009. godine bilo je 23,690 proizvođača mlijeka, što znači da se ovim poslom prestalo baviti nešto više od 19 tisuća ljudi.

"Hrvatsko mljekarstvo je na koljenima, to je sve slabo i ljudi se moraju snalaziti sami jer nemamo cijene zagarantirane, nemamo ništa", rekao je Stjepan Zajec, vlasnik OPG-a.

Vlasnik ovog OPG-a zato se snašao tako da mlijeko od svojih 10 krava koristi za izradu sira i proda sve do zadnjega. No, nisu se mnogi odlučili na ovakvo rješenje.

"Nažalost vidimo podatak o padu broja krava i možemo zaključiti da najveći dio proizvođača pada u ovom središnjem dijelu Hrvatske gdje su pretežno zastupljeni manji proizvođači koji imaju manja stada u odnosu na neke druge regije", izjavio je Dalibor Janda, predsjednik Udruge CroMilk.

Manjim proizvođačima su veći troškovi proizvodnje, a sa sadašnjim cijenama mlijeka ne mogu se pokriti. No, tu je i drugi problem: kome uopće i po niskoj cijeni prodati mlijeko?

"Evo u mom kraju, u mojem selu tu je još samo jedan susjed koji se bavi isto kao i ja, ide na tržnicu i ovo kaj imaju ljudi, po jednu dvije kravice to imaju za sebe i to je to, a mljekara je zatvorena već 12 godina", rekao je Zajec.

Prema ovome koliko toliko mogu uspjeti tek veliki proizvođači. Kod njih se i bilježi jedini pozitivni pomak, naime oni ipak proizvode nešto više mlijeka nego lani.

Izvor : RTL


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij