hren

NOVI ŠOK
Sinn Fein, stranka koja je godinama bila političko krilo IRA-inih terorista u Sjeverkoj Irskoj, pobijedili su na izborima u Republici Irskoj. Među biračima kojima je Guinness u lokalnom pubu puno važniji od rasturanja britanskih vojnika semteksom.

Sinn Fein tako je uspio razbiti duopol Fine Gaela i Fianna Faila, dvaju stranaka koje irskom politikom dominiraju posljednjih stotinu godina. I na parlamentarnim izborima koji su se održali u subotu osvojiti najveći broj glasova. Prema posljednjim rezultatima, Sinn Fein će u novom sazivu irskog parlamenta Daila od 160 imati najmanje 34 mandat. Fianna Fail je zasad dobio 20, a Fine Gael 18 zastupničkih mjesta.

Građani su očito siti dvostranačkog sistema u kojemu dvije glavne stranke izgledaju poput sijamskih blizanaca. Bore se za prevlast, ali kad dođu u poziciju provode zapravo sličnu politiku. Irci su zaželjeli veliku promjenu. I podržali politiku za koju se zalaže predsjednica Sinn Feina Mary Lou McDonald.

Dobitni adut Sinn Feina ovoga puta nije bio zalaganje za ujedinjenje sa sjevernim dijelom otoka – o čemu od pamtivjeka snivaju republikanci na Otoku i za što se ova stranka borila od početka. Ovoga puta u prvom se planu našla bitka za bolji standard, niže cijene najamnina, smanjenje liste čekanja u bolnicama, veće plaće medicinskih sestara, rezanje troškova osiguranja... Birače su očarali svojim ljevičarenjem, ne republikanizmom. Posebno one mlađih generacija među kojima je Sinn Fain gotovo pa apsolutni pobjednik.

Da je Sinn Fein istaknuo kandididate u svim izbornim jedinicama – a nisu jer su se još prije koji mjesec panično bojali poraza – bili bi u poziciji da sastave iduću irsku vladu. Ovako, dobar dio od ukupno 160 zastupničkih mjesta i dalje će pripasti Fine Gaelu i Fianna Failu, koji su se izjasnili protiv koalicije sa Sinn Feinom. Prokazujući ih kao podupiratelje terorizma. I ne uviđajući da je jedini terorizam kojeg Sinn Fain danas zastupa onaj protiv niskog životnog standarda.

Mary Lou McDonald već je najavila da kreće u pregovore sa manjim strankama ljevice o sastavljanju Vlade. Kombinacija je to koju Irska nikad do sada nije imala na vlasti. I za koju tek treba vidjeti ima li matematičke šanse da se i ostvari.

No, bez obzira na konačni raspored snaga u parlamentu, nakon trijumfa Sinn Feina u Irskoj ništa više neće biti isto.

Ova katolička zemlja, jedna od omiljenih radnih destinacija Hrvata unutar Europske unije, posljednjih nekoliko godina doživljela je niz promjena. Od ukidanje zabrane pobačaja na referendumu, do izbora homoseksualca za premijera. Da, dosadašnji predsjednik irske Vlade Leo Varadkar, uz to što je porijeklom Indijac, je i deklarirani homoseksualac.

Sinn Fain se pobrinuo za novi šok.

Uvjereni da Irska nakon toga može postati samo bolja zemlja.

Izvor : Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij