hren

Još u studenom prošle godine grad Trogir je, prvi u Hrvatskoj, donio gradski proračun za 2020. godinu. Proračun iznosi 124 milijuna kuna, a gradonačelnik Ante Bilić ga je na sjednici na kojoj je izglasan nazvao „razvojnim i investicijskim“. Da je tako, pokazuju nam ključni projekti koje grad namjerava provesti ove godine.

Jedan od kapitalnih infrastrukturnih projekata je uređenje poteza Soline – kolodvor.

– Radi se o velikoj javnoj površini na kojoj je trenutno gradski parking, tržnica, neiskorišteni zeleni pojas, a sve navedeno Grad planira u potpunosti revitalizirati. Radi se o obnovi tržnice, realizaciji info centra za turiste, izmještanju kolodvora…, a o detaljima će se znati više nakon arhitektonskog natječaja koji će se realizirati tijekom 2020. Cijeli pojas Soline – kolodvor ima ogroman javno-turistički potencijal koji Grad Trogir planira maksimalno kapitalizirati – rekli su nam.

Drugi projekt tiče se pametnog upravljanja gradom. Naime, gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Bilićem kreće u izradu Smart City strategije.

– Temeljna svrha ‘pametnog grada’ je da bude ekonomski konkurentan, da ponudi stanovnicima visoku razinu kvalitete života i da se okrene održivom razvoju u smislu energije, resursa, otpada… Smart city strategija razvijat će se kroz 6 ključnih elemenata – ekonomiju, okoliš, suživot, mobilnost, sigurnost i obrazovanje. Izradit će je stručnjaci koji već imaju vrhunske reference, a nakon toga, od 2021. krenula bi puna implementacija, iako se neki instrumenti ‘smart city’ grada već koriste u Trogiru ili su u začecima. Smatramo da je ova strategija stvar potrebe i nužde, da će nam uvelike olakšati i usmjeriti vođenje Grada u narednim godinama i ponosan sam što je Trogir i u ovome prvi grad u okruženju koji kreće s ovakvim projektom – ističu nam u upravi.

Treći projekt je možda i jedan od najvećih projekata u povijesti grada. Projektom poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela-Trogir grad Trogir bi trebao uspostaviti priključenost na vodoopskrbu od 99 posto, a na odvodnju od 97 posto. Europska unija ovaj će projekt sufinancirati s 803 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

– Iako je Grad u suradnji s partnerima, ViK-om i agencijom EKO kaštelanski zaljev, već započeo proširenje odvodnje na više lokacija u gradu, a neki radovi upravo su u tijeku, kroz ovaj EU projekt riješit će se praktički sve potrebe stanovnika Trogira. Do travnja bi trebao biti raspisan natječaj za izvođača radova, a nakon ljeta bi se započelo s radovima. To je mega projekt s brojnim izazovima, ali i civilizacijski standard o kojem smo desetljećima mogli sanjati – zaključuju.

Izvor: Gradonačelnik.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij