Ekskluzivno istraživanje RTL-a i Promocije plus donosi CRO Demoskop za veljaču
Mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop, koje je za RTL provela agencija Promocija plus, donosi i analizira Damira Gregoret.

SDP je drugi mjesec zaredom zadržao prednost ispred HDZ-a. Iako je ona i dalje unutar statističke pogreške, prednost je blago povećana.

SDP ispred HDZ-a

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom veljače, SDP bi zaokružilo najviše birača - 28,9 posto. Postotni bod više nego prije mjesec dana, a čak 13 postotnih bodova više nego u veljači prošle godine. HDZ je na 26,8 posto. Slično kao prošlog mjeseca, a u odnosu na prošlogodišnju veljaču stranka na vlasti bilježi pad od gotovo 2 postotna boda.

Dok se čeka da Miroslav Škoro formira stranku, njegova nezavisna lista je treći izbor za 9,4 posto ispitanikaMOST, koji je Škoru podržao na predsjedničkim izborima, uz blaži pad je na 5,1 posto. I Lista Mislava Kolakušića je u u padu - tek na pola puta do izbornog praga (2,5 posto).

Pad bilježi i HSS - sada je na 2,3 posto, a sličan je rejting i Hrvatskih suverenista (2,2 posto) kojima je dio birača očito prešao Škori, s kojim bi se tek trebali formalno udružiti. Stranka zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića je na 1,4 posto.

Oko jedan posto, bez rasta ili uz pad su i Pametno (1,3 posto), HDZ-ov partner HNS (1,3 posto), IDS (1,3 posto) i Živi zid (1 posto). Isti rejting kao njegova bivša stranka ima Stranka Ivana Pernara.

Ispod 1 posto su Start (0,9 posto), Neovisni za Hrvatsku (0,9 posto) i HSLS (0,7 posto).

Baš kao i HSU (0,7 posto) I GLAS (0,6 posto). Ostalih je 1,6 posto, a unatoč velikom broju stranaka i lista više od 10 posto ispitanika je - neodlučno. 

Milanović i Plenković najpozitivniji političari

Kada se radi o osobnim rejtinzima političara, na vrhu su i dalje izabrani predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković.

Na krilima pobjede na predsjedničkim izborima listu predvodi Zoran Milanović. Kao i u siječnju, on je prvi izbor - 18,8 posto anketiranih izabranog predsjednika smatra najpozitivnijim političarom. To je dva postotna boda više nego u siječnju, iako se slabo pojavljivao u javnosti. Odjeknula je jedino odluka da prisegne na Pantovčaku, a ne kao dosad na Trgu svetog Marka.

Andreja Plenkovića bira 15,5 posto ispitanika, što je njegov najviši rejting u proteklih godinu dana. 

Iako ostaje treći izbor, Miroslav Škoro još se više udaljio od vodećeg dvojca. Bira ga manje od 5 posto ispitanika, no to je gotovo dvostruko viši rejting od onoga predsjednice na odlasku. I Kolinda Grabar-Kitarović bilježi pad i sad je najpozitivnija za samo 2,6 posto ispitanika. Usporedbe radi, prije godinu dana imala je sličan rejting kao sada Milanović.

Nešto manje ima ministar financija Zdravko Marić (2,5 posto), čiji rejting raste. Slijede Mislav Kolakušić (2 posto) i Dario Juričan (1,9 posto) iako obojica bilježe pad.

Ispod toga su Davor Bernardić (1,4 posto), novi ministar zdravstva Vili Beroš (1,3 posto) i Davor Ivo Stier (1,2 posto) koji putem opcija za promjene želi srušiti Plenkovića na izborima u HDZ-u. Mire Kovača, direktnog Plenkovićeva izazivača, nema u top deset.

Da je najpozitivniji političar "Nitko" poručuje nešto više ispitanika nego u siječnju - 18 postoOstalih je 3,9, a ne zna 15,1 posto.  

Najnegativniji Plenković i Bandić

Na listi najnegativnijih političara, baš kao i u siječnju, vrh ljestvice drže premijer Andrej Plenković i njegov koalicijski partner Milan Bandić. Iako stoji nešto bolje nego u siječnju, najviše ispitanika - 21,2 posto - poručuje da je Plenković najnegativniji političar. Odmah iza njega je Milan Bandić, oko čije se potpore lomi zagrebački HDZ. Više od 11 posto negativno ga ocjenjuje, što je najgori rejting zagrebačkoga gradonačelnika u proteklih godinu dana.

Treći izbor među negativcima je prošlog mjeseca smijenjeni ministar zdravstva Milan Kujundžić (6,9 posto) kojeg ispitanici negativno ocjenjuju šest puta češće nego u siječnju. Slični je postotak onih koji smatraju da je najnegativniji Zoran Milanović (6,8 posto) iako u odnosu na prošli mjesec, kada je izabran za predsjednika, bilježi pad negativnog doživljaja.

Znatan rast tog doživljaja vidljiv je kod Kreše Beljaka (6 posto), gotovo peterostruki. U top deset negativnih političara su i Davor Bernardić (4,1 posto) i Kolinda Grabar-Kitarović (2,5 posto). 

Baš kao i Tomislav Karamarko (2,5 posto) koji je uvelike povećao negativni doživljaj, a sve se događa paralelno s iščekivanjem hoće li i on u utrku za prvog čovjeka HDZ-a. Upitan je i angažman Milijana Brkića (1,6 posto) na tim izborima i on je na ovoj ljestvici, baš kao i Milorad Pupovac (1,5 posto).

Da su negativni baš svi političari poruka je gotovo 8 posto ispitanikaOstalih je 3,5 posto, a ne zna - oko 13 posto.

Školske ocjene Vlade i Sabora

A na kraj - školske ocjene. U godini u kojoj se održavaju parlamentarni izbori ispitanici Vladi Andreja Plenkovića daju čvrstu, ali ipak samo dvojku (2,23), a istu prosječnu ocjenu, ali s još slabijim prosjekom, ima Hrvatski sabor (1,98). I jednoj i drugoj strani Markova trga građani su, u odnosu na siječanj, dali nešto niže ocjene. 

Istraživanje CRO Demoskop za siječanj pročitajte OVDJE

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 31. siječnja do 4. veljače 2020. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske.

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Izvor: RTL


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij