hren

ŠVICARSKA je zemlja u kojoj je najskuplje živjeti, a na ljestvici skupoće slijede je Norveška i Island.
U određivanju poretka u obzir su se uzimale cijene stanarina, namirnica, odjeće, taksija, režija, interneta, prijevoza i obroka u restoranima.

Među prvih deset na listi koju je sastavio poslovni magazin CEOWORLD su Danska i Luksemburg, ali i Japan, Bahami, Izrael, Singapur i Južna Koreja.

Kao mjerilo, u CEOWORLD uzeli su New York koji je poznat po skupoći života i dali mu indeks sto, a pokazalo se da je život od onog u New Yorku skuplji samo u Švicarskoj, Norveškoj i Islandu.

U Švicarskoj su najviše cijene namirnica i obroka u restoranima, dok se po cijeni stanarine našla na četvrtom mjestu.

Hrvatska je na listi zauzela 53. mjesto, a od zemalja bivše Jugoslavije ispred nje je samo Slovenija koja je na 47. mjestu. Iza njih su Crna Gora na 90. mjestu, Bosna i Hercegovina na 96., Srbija na 98., Makedonija na 113. i Kosovo na 124.

Irska je 13., Francuska 14., SAD 20., Austrija 21., a Italija 28. Na mjestu iza nje je Njemačka, Španjolska je 44., Portugal 54., a Mađarska 77. Kina je na 80. mjestu, a Rusija na 82.

Zemlje koje su na dnu liste, odnosno u kojima je život najjeftiniji su Pakistan, Afganistan, Indija, Sirija i Uzbekistan.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij