hren

PRONAĐENI su tijelo nestalog pilota Tomislava Baturine i olupina helikoptera Kiowa Warrior koji se jučer srušio u Zlarinskom kanalu kod Zablaća.

Ronioci Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga su, zahvaljujući detekciji podvodnog vozila Remus Hrvatske ratne mornarice, u utorak, 28. siječnja 2020. godine, oko 8 sati i 10 minuta pronašli olupinu helikoptera Kiowa OH-58 D koji se srušio jučer u tragičnoj nesreći i tijelo pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnika Tomislava Baturine u šibenskom kanalu, ispred Zablaća. Istraga je i dalje u tijeku te Povjerenstvo utvrđuje okolnosti ove tragične nesreće, priopćeno je iz MORH-a.

Očevid pa izvlačenje tijela i helikoptera

U tijeku je očevid, a nešto nakon 11:30 sati iz mora je izvučeno tijelo pilota Baturine. Tijelo je preuzeo vatrogasni brod i prevezlo ga na obalu. 

Još se očekuje vađenje olupine srušenog helikoptera iz mora. 

"Specijalna policija trenutno provodi očevid te kada završe kreće postupak izvlačenja tijela i helikoptera. Na terenu su predstavnik državnog odvjetništva i vojni istražitelj, ali ništa se neće poduzimati sve dok ne završi očevid", kazao je novinarima u Zablaću časnik za odnose s javnošću 93. krila pukovnik Marinko Karačić, prenio je ranije Šibenik.in.

Dodao je kako brod Faust Vrančić, koji je trenutno na mjestu pada helikoptera, jedini ima mogućnost izvlačenja olupine. 

Za natporučnikom Tomislav Baturinom tragalo se jučer poslijepodne, tijekom noći i ranije jutros. 

Krstičević i Šundvo izrazili sućut

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov izrazili su sućut obitelji natporučnika Baturine, priopćio je MORH.

“Poštovana obitelji Baturina,

u ime djelatnika Ministarstva obrane, pripadnika Hrvatske vojske i u svoje osobno ime izražavam vam najdublje izraze sućuti zbog gubitka vašeg Tomislava.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo izgubilo je velikog pilota i jednog od onih koji su nam služili na čast i ponos. Obitelj Hrvatske vojske suosjeća s vama u ovim teškim trenucima, izgubili smo hrabrog i poštenog vojnika.

Tomislav je odabrao nebo za svoj drugi dom i na tom putu uvijek davao najbolje od sebe, postao je pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Zbog svega onoga što nas je naučio i što je donio svojoj postrojbi, nikada neće biti zaboravljen.

Neka mu je mirno hrvatsko nebo. Počivao u miru", napisao je Krstičević.

Sućut je izrazio i načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov.

“Poštovana i draga obitelji Baturina,

Duboko sam dirnut tužnom viješću o iznenadnoj i tragičnoj smrti vašeg supruga, oca i sina, cijenjenog pripadnika Hrvatske vojske, uzornog kolegu i dragog prijatelja Tomislava. U svoje ime i u ime svih pripadnika Hrvatske vojske, izražavam najiskreniju ljudsku sućut.

U ovim tužnim trenucima moje misli i molitve su uz vas. Neka vam dragi Bog da snage da i ovu patnju shvatite kao kušnju, a spoznaja da niste sami u svojoj tuzi neka vam bude utjeha.

Poštovana obitelji našeg Tomislava vaša bol je beskrajna kao što je beskrajna plemenitost i dobrota vašeg sina Tomislava. Iznjedrili ste divnog čovjeka i besprijekornog vojnika. Neka vam to bude utjeha i ponos.

Ostanite i dalje ponosni na svoga Tomislava koji će zauvijek živjeti u vašim i našim srcima kao požrtvovan suprug, otac i sin, divan čovjek i hrabar vojnik. Naše misli i molitve su s Vama i Vašom obitelji. Uz izraze najdublje sućuti", napisao je Šundov.

Natporučnik Baturina bio je suprug i otac male kćerkice te jedan od najperspektivnijih mlađih pilota

Za njim je jučer poslijepodne tragalo sedam brodova i helikopter. Navečer su u potragu bila uključena dva broda i autonomno podvodno vozilo Remus Hrvatske ratne mornarice (HRM) te operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova i spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Baturina je bio pripadnik 393. Eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a, a za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen. Suprug je i otac kćerkice koja će u ožujku napuniti dvije godine. Rodom je iz Sinja, a posljednjih godina živio je u Zadru. Bio je jedan od najperspektivnijih mlađih pilota te je kao takav upućen na obuku za upravljanje Kiowa Warriorom. Prije šest godina je proglašen najboljim pilotom naraštaja. Tada je opisao svoj karijerni put. 

"Kod mene je put do vojnog pilota bio neuobičajen. Naime, prvo sam završio turistički menadžment u Šibeniku, kada se i pojavila mogućnost razvoja karijere kroz sustav Oružanih snaga RH. S obzirom na izvrsne rezultate na liječničkom pregledu, stigla je ponuda za školovanje za vojnog pilota. I sada se naježim kad se sjetim tog trenutka jer to mi je bio poseban događaj koji me definitivno usmjerio ka letenju, a potvrdu što želim biti dobio sam na selekcijskom letenju", rekao je Baturina.

Ranije jučer pronađeno je tijelo bojnika Marina Klarina. 

Ministarstvo obrane i vojni vrh na konferenciji za novinare poslijepodne u Zemuniku naveli su da za sada nije utvrđen razlog pada vojnog helikoptera u more u Zlarinskom kanalu u kojem je poginuo jedan pilot, a drugi nestao. Dok se ne utvrdi uzrok nesreće, obustavljen je let svih helikoptera Kiowa Warrior.

Letačka aktivnost u paru na prostoru Zablaća i otoka Zlarina započela je u 10:30, a pad jednog helikoptera dogodio se oko 11 sati.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij