DO JUČER NA KOLJENIMA
Bolja poslovna vremena za riječki 3.maj mogla bi stići iz Australije. Nakon što je jedan od najluksuznijih kruzera na svijetu Scenic Eclipse prošle godine izgrađen u Uljaniku, proizvodnja bi se trebala nastaviti u Rijeci. Mega investicija vrijedna je nekoliko stotina milijuna eura.

Bolja poslovna vremena za riječki 3.maj mogla bi stići iz Australije. Nakon što je jedan od najluksuznijih kruzera na svijetu Scenic Eclipse prošle godine izgrađen u Uljaniku, proizvodnja bi se trebala nastaviti u Rijeci. Mega-investicija vrijedna je nekoliko stotina milijuna eura.

Riječ je o najluksuznijem polarnom kruzeru na svijetu.

Zbog najsuvremenije opreme može ploviti svim morima na svijetu, čak i onim zaleđenima. Ima i svoju podmornicu te dva helikoptera. Njegova proizvodnja stajala je više od 200 milijuna eura, a ovaj koji upravo gledate, izgrađen je u pulskom Uljaniku i već je oplovio pola svijeta.

"Riječ je o jednom od najsofisticiranijih i najelegantnijih brodova ovoga tipa. Možemo svi biti ponosni da je takav brod rađen upravo u Hrvatskoj. Posebnost broda je upravo u tom luksuzu, penthouse veličine oko 200 kvadrata, u ponudi su jela iz različitih kuhinja svijeta, od azijske do francuske", ističe Saša Čokljat iz Scenic grupe.

Zadovoljni poslom koji je za njih odradio Uljanik, australski investitori žele još pet ovakvih brodova graditi u riječkom Trećem maju. Iza cijelog projekta stoji Glen Moroney, investitor s velikim iskustvom u brodogradnji. I sam se nekoliko puta došao uvjeriti u stručnost domaćih brodograditelja.

"Mi smo uspjeli zadržati taj nukleus znanja koji je bio u Uljaniku i 3 maju. Cijeli tim je Hrvatski i upravo na tome temeljimo naš daljnji razvoj i mislimo da to možemo napraviti u Hrvatskoj. Tražimo neki modalitet zajedničke gradnje i u pregovorima smo i s brodogradilištem 3. maj i s Vladom", rekao je Čokljat.

U Ministarstvu gospodarstva potvrdili su nam kako ozbiljan interes Australaca postoji. A što o svemu kažu u 3. maju, koji je posljednjih godina više proizvodio gubitke, nego brodove? Na stotine radnika je otišlo, ali kvalitetu investitori i dalje prepoznaju.

"To bi značilo jedan veliki plus, jedan brod nije dovoljno raditi, mora se težiti tome da se dobije čim više posla. Promijenilo se puno toga, prije svega - dobivamo plaću, plaće su postale redovne", kazao je Dalibor Čupković iz Sindikalnog odbora 3. maja.

Pet novih ekskluzivnih kruzera bili bi jamstvo da će se takvo stanje nastaviti i dalje. Posla bi bilo najmanje do 2026. godine, a značilo bi to i minimalno 900 milijuna eura novih investicija u riječki škver.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada