hren

SARAJEVO je i danas, treći dan zaredom, na vrhu popisa gradova svijeta s najvećim onečišćenjem zraka, podatak je koji je dostupan na mrežnima stranicama AirVisuala, portala specijaliziranog za prikupljanje podataka s mjernih postaja diljem svijeta.

Indeks kvalitete zraka (AQI) za Sarajevo bio je 405, što je glavni grad Bosne i Hercegovine svrstalo u kategoriju onih u kojima je zrak opasan po zdravlje njegovih stanovnika.

Druga na popisu gradova svijeta s najvećim onečišćenjem bila je bangladeška Dhaka, no tamo je AQI bio daleko niži od sarajevskog i iznosio je 245, što je u kategoriji nezdravoga, no daleko od opasnoga.

Dramatično onečišćenje zraka

U Sarajevu je zabilježen ogromna koncentracija mikro čestica prašine u zraku od 357 mikrograma po prostornom metru. Danas je provedeno mjerenje čestica PM 2,5 koje su najopasnije jer lako prodiru u dišni sustav i ostavljaju trajna oštećenja.

Zbog dramatičnog onečišćenja zraka, najgoreg ove zime, vlada Sarajevske županije jučer je proglasila stanje uzbune preporučivši stanovništvu da uopće ne izlazi iz kuća i ne otvara prozor svojih domova.

U slučaju kretanja na otvorenom prostoru preporučena je uporaba posebnih zaštitnih maski.

Policiji je izdan nalog da iz prometa po užem dijelu grada isključuje vozila koja imaju motore standarda Euro 3 i niže.

Prognoze meteorologa nagovještavaju kako bi otrovni zrak mogao nastaviti gušiti Sarajevo sve do kraja narednog tjedna kada se očekuje promjena vremena.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij