Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović upriličila je svečanu večeru za Kolegij povjerenika predvođen predsjednicom Europske komisije u prigodi početka predsjedanja RH Vijećem EU-a. Poručila je da Europska unija mora ostati ujedinjena i pokazati svijetu da može biti globalni lider.

- Poštujem i divim se onomu što ste postigli. A imali ste samo nekoliko godina da se za ovo pripremite. To pokazuje da su   zemlja i njezini ljudi puni energije, puni ambicije da budu dio Europske unije, bore se za slobodu i demokraciju te budu uspješni. Nismo mogli poželjeti bolji početak, poručila je među ostalim predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen."

- Posebna mi je čast pozdraviti vas ovdje u Zagrebu na samom početku prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović u svom uvodnom obraćanju povjerenicima i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, priopćeno je s Pantovčaka. Ona je čestitala povjerenicima na imenovanjima kao i na "vrlo ambicioznom i perspektivnom programu koji će, sigurna sam, povesti EU u budućnost".

- Kako stoji i u samom geslu našeg Predsjedništva, pred nama je svijet pun izazova", kazala je predsjednica izrazivši uvjerenost da će zajedničko suočavanje sa svim tim izazovima bolje osposobiti EU za njihovo rješavanje. Istaknula je da se kroz četiri prioriteta hrvatskog predsjedanja doista može stvoriti bolja Europu, po mjeri njenih građana.

- Da bi sve to postigli "moramo ostati ujedinjeni, dati sve od sebe i pokazati svijetu kako Europska unija doista može biti globalni lider koji promiče mir, demokraciju, solidarnost i sve ostale temeljne vrijednosti koje živimo i koje čine naš kontinent, ali i svijet, boljim mjestom za život, rekla je, među ostalim predsjednica. Završila je s citatom jednog od utemeljitelja EU, Alcida De Gasperija: "Budućnost se neće graditi silom niti željom za osvajanjem, već strpljivom primjenom demokratske metode, konstruktivnim duhom dogovora i poštivanjem slobode."

Istarski fuži s tartufima i juneća pisanica sa smokvama i narančom

Na večeri je bilo stotinjak uzvanika. Uz goste iz Europske unije bili su tamo i svi članovi Vlade. Poslužio se mesni meni. Nakon istarskih fuža u umaku od tartufa poslužena je juneća pisanica s nadjevom od smokava i naranče, javlja Dragan Nikolić.

Članovi nove eurpske vlade od ranog jutra očekuje obiman program. Premijer Plenković u Banskim dvorima bilateralno će primiti Ursulu von der Leye. Nakon toga sve se seli u Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu gdje će, prvi put izvan Bruxellesa, zasjedati nova europka vlada. Bit će tamo i svi hrvatski ministri. Nakon toga premijer Andrej Plenković priredit će svečani ručak, a oko 15 sati visoki gosti bi trebali napustiti Zagreb. 

Izvor: HRT


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij