hren

NOVA PRAVILA,ISTA MUKA
U ovoj godini u starosnu mirovinu žene mogu kad navrše 62 godine i tri mjeseca života. No, u sljedećih deset godina ta se dob svake godine podiže za tri mjeseca pa će za deset godina i one moći razmišljati o umirovljenju tek sa 65 godina

Dok se u ozbiljnim zemljama o velikim promjenama u mirovinskom sustavu raspravlja godinama, Hrvatska nova pravila u mirovinskom sustavu donosi za nekoliko mjeseci, pa se pravila za umirovljenje mijenjaju svake godine iznova.

Tako su s početkom prošle godine vrijedila stroža pravila za odlazak u prijevremenu mirovinu, osim što su na snazi bile odredbe koje su podizale životnu dob za prijevremeno umirovljenje, ubrzavalo izjednačavanje životne dobi žena i muškaraca za odlazak u starosnu mirovinu, povećana je i penalizacija za svaki raniji mjesec umirovljenja.

Novo i staro

Od 1. siječnja ove godine opet vrijede nova, stara pravila, prije prošlogodišnjih izmjena.

U popriličnom kaosu koji je stvoren brzinskom izmjenom mirovinskih zakona, koje je Vlada morala povući u prošloj godini jer se skupilo više od 700 tisuća potpisa za rušenje te reforme nije se uvijek lako snaći, koji je trenutak za nekoga povoljniji za odlazak u mirovinu dok se razabire što je novo, a što staro pravilo.

Dakle, reformu Marka Pavića zasad se treba zaboraviti i od 1. siječnja ove godine ponovo vrijedi pravilo da se u starosnu mirovinu odlazi sa 65 godina, s time da se za žene produžuje povoljnije prijelazno razdoblje do 2030. godine, kad će i one u starosnu mirovinu sa 65 godina života.

U ovoj godini pak u starosnu mirovinu mogu kad navrše 62 godine i tri mjeseca života. U sljedećih deset godina ta se dob svake godine podiže za tri mjeseca.

Ženama povoljnije

Pravo na prijevremenu starosnu mirovinu stječe se ponovo već kad osiguranik kada navrši 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža, ali za žene opet vrijede povoljniji uvjeti u prijelaznom razdoblju do 2030. godine.

Do tada imaju podvojenije uvjete, odnosno u mirovinu mogu s nižom starosnom dobi i kraćim mirovinskim stažem.

Tako ove godine u prijevremenu starosnu mirovinu mogu žene s 57 godina i šest mjeseci, ako imaju 33 godine i šest mjeseci staža.

U svakoj godini se ti uvjeti postrožavaju i to tako da se i životna dob i godine staža podižu za tri mjeseca, pa će 2030. godine žene u prijevremenu mirovinu, kao i muškarci, sa 60 navršenih godina i 35 godina staža.

No, penalizacije je od ove godine manja i iznosi 0,2 posto trajnog umanjenja mirovine za svaki mjesec ranijeg umirovljenja, odnosno maksimalno može iznositi 12 posto za pet godina ranijeg umirovljenja.

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij