hren

SJEDNICA U BANSKIM DVORIMA
Na svojoj posljednjoj sjednici u ovoj godini Vlada je usvojila program predsjednja Europskom unijom, koje započinje s prvim danom nove godine. Premijer Andrej Plenković na početku sjednice rezimiro je događaje od proteklih godinu dana

'Nadam se da ste vi kao i naši sugrađani lijepo proveli božićne blagdane', kazao je na početku Plenković ministrima.

Zahvalio je svima koji su doprinijeli da se otvori obnovljeni dio Nacionalne i sveučilišne knjižnice, koja će biti središnje mjesto predsjedanja Hrvatske Europskom unijom. 'To je velik i vrijedan poklon za koji smo izdvojili 95 milijuna kuna', kazao je Plenković.

Podsjetio je kako je bio u Rimu prošli tjedan, ali i na obljetnici 'Puma' u Varaždinu.

Podsjetio je i na veliku investiciju HEP-a na toplani Zagreb, ali i spomenuo 3,4 milijardi kuna težak projekt željezničke pruge između Leskovca - Karlovca. 'Hrvatski suverenitet je jači s članstvom u Europskoj uniji. Time i naš utjecaj. Tko to nije osvjestio, bilo bi dobro da malo pročita o projektu', kazao je.

Govoreći o programu predsjedanja Europskom unijom, Plenković je kazao da se radi o cjelovitom programu.

'On dobro pozicionira naše predsjedanje i kroz Strateški program i uzima u obzir program rada Ursule von der Layen. Bavit ćemo se Brexitom, Višegodišnjim financijskim okvirom, konferencijom o budućnosti Europe i četvrto je sastanak na vrhu država jugoistoka Europe i članica', kazao je Plenković.

'Snažna Europa u svijetu punom izazova' slogan je koji je Hrvatska izabrala za svoje predsjedanje.

'Program je grupiran kroz četiri stožerna prioriteta - Europa koja se razvija; Europa koja povezuje; Europa koja štiti i Utjecajna Europa. Uz to svaka formacija vijeća ima i svoje zakonodavne aktivnosti', kazao je Plenković.

Plenković je najavio kako 7. siječnja putuje u Pariz na konzultacije s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, dva dana kasnije u Zagreb stiže novi predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, a 10. siječnja u zagrebačkoj Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici održava se sastanak Europske komisije.

Plenković će 14. siječnja Europskom parlamentu u Strasbourgu predstaviti hrvatski program, a 16. siječnja su u Berlinu predviđene konzultacije s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Prvi dan predsjedanja bit će povijesni dan, poručio je pak ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Zahvalio je svima koji su sudjelovali na izradi 'ovog povijesnog dokumenta.'

'Mi smo uspoređivali i druge dokumente ranijih predsjedanja i možemo biti ponosni na izgled, vizualitet. Ne samo vizualitet koji može biti neka slikovnica nego i sadržaj koji ističe hrvatske prioritete. Mi smo pripremili šestomjesečni program rada i uvjeren sam da je Hrvatska kao neutralna kao 'honest broker' ojačati ugled i vidljivost, te da će hrvatska vidljivost biti ojačana i to ne samo u Uniji već izvan Unije', kazao je Radman.

Program predsjedanja možete vidjeti OVDJE.

Izvor : Tportal


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij