hren

Ministar Pavić sastao se sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom, a dogovorili su se da će se nalaziti svaka dva mjeseca kako bi se dokumentacija što bolje pripremila

Ministar razvoja i fondova EU Marko Pavić danas je razgovarao sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom o provedbi europskih projekata na području županije za obračunsko razdoblje od 2021. do 2027. godine. Rekao je kako je Splitsko-dalmatinska županija u prošlom razdoblju povukla oko 4,4 milijarde kuna iz EU i nacionalnih fondova za važne projekte poput aglomeracije, mosta Čiovo i za KBC Split. Županijske razvojne agencije poduprli su s 480 milijuna kuna za pripremu projekata, a RERI je pripalo gotovo 20 milijuna.

- S graničnim županijama u susjednoj BiH smo dogovarali kako ojačati kapacitete za pripremu projekta. Europskim novcem mijenjamo život građana Hrvatske i vjerujem da su građani osjetili bolji život zahvaljujući europskom novcu. U idućem razdoblju ćemo se koncentrirati na inovacije, zaštitu okoliša i ostanak mladih u Hrvatskoj. Novi proračun za razdoblje od 2021. do 2027. je još u raspravi, oko 300 milijardi eura je razlika u stavovima, a kompromis će biti negdje između. Cilj ove Vlade je da se zatvori razdoblje za vrijeme našeg predsjedanja Unijom i da se ne ponovi da fondovi kasne - rekao je Pavić.

Jozo Sarač, direktor RERE, kaže da su za nove projekte dobili 18,8 milijuna kuna i da trenutno rade na provedbi 46 projekata čija je vrijednost ukupno 82,4 milijuna eura.

- Prijavili smo i 24 nova projekta čija je vrijednost 84 milijuna eura, a vjerujem da ćemo za njih uspjeti povući i sredstva - rekao je Sarač i dodao kako su u pripremi projekata spremni pomoći i susjedima iz BiH, posebno onim dijelovima koji graniče sa Splitsko-dalmatinskom županijom. 

Župan Blaženko Boban rekao je kako je glavni zaključak današnjeg sastanka taj da će se redovito nalaziti svako dva mjeseca s ministrom, ali i s načelnicima i gradonačelnicima gradova i općina na kojima se provode projekti kako bi što bolje pripremili dokumentaciju za projekte.   

Izvor : Dalmatinski Portal


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij