hren

SEZONA STIGLA RANIJE
To je visoki postotak komplikacija. To nije znak za uzbunu, ali nije ni OK jer je moguće da se ponovi lanjska sezona koja je bila gadna – kaže Draženović. Zabrinjavajuće je, dodaje, što je od gripe oboljelo i desetak novorođenih beba

Sezona gripe ove je godine startala neuobičajeno rano, prije početka zime, a epidemiolozi kod oboljelih bilježe povećani broj komplikacija, i upozoravaju da bi ovogodišnja sezona mogla biti jednako opaka kao i prošla. U prvim mjesecima 2019. godine, podsjetimo, od gripe koja je u Hrvatsku stigla tek u siječnju, razboljelo se više od 60.000 ljudi, postotak komplikacija bio je visok, a smatra se da je više od 300 smrti u tom razdoblju bilo posljedica komplikacija gripe.

Dosad je laboratorijski potvrđeno 270 oboljelih, a svi su zaraženi virusom tipa A H1N1 ili tzv. svinjskom gripom. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) procjenjuju da je realni broj oboljelih prešao 3.000 jer se većina osoba sa simptomima gripe ne javlja doktoru niti ide na laboratorijsko testiranje. Gripom su jednako pogođeni svi dijelovi Hrvatske, Istra i Primorje, Dalmacija, Slavonija, središnja i sjeverna Hrvatska.

Bolesne bebice

Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) kaže kako je oko 10 posto oboljelih razvilo upalu pluća, a zajedno s drugim komplikacijama, encefalitisom, komplikacijama respiratornog trakta, bubrega, srca, praktički svaki četvrti oboljeli ima komplikacije.

– To je visoki postotak komplikacija. To nije znak za uzbunu, ali nije ni OK jer je moguće da se ponovi lanjska sezona koja je bila gadna – kaže Draženović. Zabrinjavajuće je, dodaje, što je od gripe oboljelo i desetak novorođenih beba. To se, upozorava Draženović, događa jer više nema centralne zabrane posjeta bolnicama u vrijeme sezone gripe.

– Do toga je došlo zbog pritiska ljudi. Zato se dozvoli ulazak na odjele, pa i u rodilišta, i događaju se situacije da se unese gripa. Kad vidim da su bebice bolesne, srce mi se stegne. Neka ti ljudi koji pod svaku cijenu dolaze u posjete malo razmisle i zamisle se nad time što čine – veli Draženović.

Poznati simptomi

Hrvatska je zasad rijetka europska država u kojoj se pojavio samo tip H1N1, dok su u ostalim državama Europe prisutni i tipovi A H3N3 i B virusi gripe. To ne znači da se već sutra ti tipovi virusa gripe neće pojaviti i kod nas, poručuju iz HZJZ.

Pozivaju i na cijepljenje, jer ono još uvijek ima smisla. Ove godine cjepivo je potrošeno u rekordnom roku, tako da je osim 360 tisuća doza bilo naručeno još 30 tisuća koje su raspoređene po cijeloj zemlji. Svi koji se žele cijepiti, a ne spadaju u rizične skupine ili cjepiva kod njihovog liječnika ili epidemiologa više nema, mogu cjepivo naručiti preko ljekarne, platiti ga i odnijeti svom liječniku kako bi se cijepili.

Simptomi gripe dobro su poznati – visoka temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja, klonulost, a onda i kašalj. Preporučuje se simptomatsko liječenje, odnosno snižavanje temperature i ispijanje puno tekućine. Ako se jave dodatni simptomi, poput bolova u prsima ili ukočenosti vrata, odnosno ako se simptomi vrate nakon što je oboljeli već preležao gripu i stanje mu se popravilo, preporuka je otići liječniku jer se može raditi o nekoj od komplikacija, a one, u nekim slučajevima, mogu biti i smrtonosne. U svakom slučaju, podsjećaju liječnici, gripu treba preležati.

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij