hren

GLAVNI grad Slovačke, Bratislava, dobio je Vukovarsku ulicu. Bratislava je prvi grad izvan Hrvatske, izuzmemo li Mostar, koji je jednoj ulici dao ime po hrvatskom gradu heroju.

Čast otkrivanja ploče s imenom ulice u Općini Devínska Nová u petak pripala je vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi i načelniku te Općine Dariusu Krajčiru, inicijatoru ideje podrijetlom iz Hrvatske, objavio je Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske.

"Bratislavu i Vukovar spaja i rijeka Dunav, Vukovar je simbol svih Hrvata u svijetu, a ovaj čin izraz je istinskog poštovanja i prijateljstva prema herojskom gradu", istaknuo je načelnik Krajčir, navodeći kako je Općina Devínska Nová Ves oduvijek bila općina s hrvatskim stanovništvom, koja se u povijesti i nazivala hrvatskom.

Penava je iskazao veliku zahvalnost

Gradonačelnik Penava je iskazao veliku zahvalnost, ali i ponos jer ulica u Slovačkoj nosi ime hrvatskog grada heroja. "Nije riječ samo o ulici već o onome što stoji iza nje. Ovaj čin govori o Hrvatima koji su ovamo došli prije 500-tinjak godina, a uspjeli su sačuvati svoj jezik i kulturu, svijest o nacionalnosti i hrvatskim korijenima, o Domovinskom ratu, simbolici i snazi Vukovara i njegovom značenju za čitav hrvatski narod. Srce mi je puno jer sam među svojim ljudima u ovako prekrasnom ambijentu", istaknuo je.

Zadovoljstvo nije krio ni hrvatski veleposlanik u Slovačkoj Aleksandar Heina. "Kada se neka ulica u Hrvatskoj imenuje vukovarskom, to je čin priznanja, ali čin koji očekujemo. No, kada se takvo nešto dogodi izvan granica Hrvatske, to je nešto posebno, nešto što treba prepoznati jer se time izvan granica Hrvatske dokazuje istinitost o razaranju Vukovara i onome što se događalo za Domovinskog rata", naglasio je Heina.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij