hren

KONAČNO KRAJ ŠTRAJKA?
Vlada će udovoljiti zahtjevima prosvjetara i povisiti im koeficijente za traženih 6,11 posto! Kako doznajemo, tu će povišicu kroz koeficijente dobiti samo nastavno osoblje - učitelji, nastavnici i profesori u osnovnim i srednjim školama – i to u tri etape prema modelu 3+1+2.

Točnije, prvo povećanje koeficijenta od tri posto kreće već od 1.prosinca ove godine, drugih jedan posto povišice od 1. lipnja 2020. a ostatak od dva posto od 1.siječnja 2021. godine.

Uspjeli smo doznati i kako se povećanje koeficijenata neće odnositi na nenastavno osoblje (kuharice, spremačice, domari..), koji su također bili u štrajku, ali su i za njih osigurane povišice i to u vidu dodataka na plaću koje će biti nešto niže od 6,11 posto (jer su dodaci nešto niži).

To je ponuda koja je iskomunicirana još na sinoćnjem maratonskom sastanku Vlade i školskih sindikata, ali formalno sindikati školstva o njoj jutros raspravljaju na svojim sindikalnim tijelima.

Vilim Ribić, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, još je jutros najavio kako njegov sindikat neće provoditi referendum među članstvom, a podsjetimo, na fakultetima se povišica tražila za nenastavno osoblje, predavače i umjetničke suradnike.

Odluče li i ostali sindikati obrazovanja da se Vladina ponuda prihvati bez referenduma, praktički već danas novi sastanak Vladine strane i predstavnika školskih sindikata, zakazan za 14.30 sati, može rezultirati dogovorom. To bi značilo da se štrajk prekida a nastava sutra počinje u svim školama.

Podsjetimo, sindikati su štrajk pokrenuli 10. listopada i to kombinirano prema generalnom te cirkularnom modelu u kojemu su se svaki dan izmjenjivale županije čije su škole prekidale nastavu.

Od 19.studenog stvari su se zaoštrile i krenuo je generalni štrajk u cijeloj Hrvatskoj, a s današnjim danom štrajk je ukupno ušao u 36. dan a škole koje su u njemu od početka bez nastave su 16 dana.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u petak je objavila scenarije prema kojemu će se nadoknade najvjerojatnije morati obaviti skraćivanjem zimskih praznika, ukidanjem proljetnih i produljenjem školske godine do 26. lipnja iduće godine.

Prije današnjeg sastanka sa sindikatima održat će se sjednica vodstva HDZ-a. Također neslužbeno, izvjesno je da će štrajk biti plaćen.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij