hren

Hrvatska raste samo kad se uspoređuje sama sa sobom, a prema ostalima tone na dno Europe.
Na pragu 2020. prognoze što poduzetnike očekuje kad je u pitanje zdravlje ekonomije su optimistične, ali uz dozu opreza. Jedan od nepredvidivih faktora, uz globalna preslagivanja moći, na domaćem terenu su izbori, moglo se čuti na predstavljanju godišnje publikacije Privrednog vjesnika Hrvatske gospodarske komore (HGK).

"Iduća godina trebala bi biti slična kao ova, nešto povoljnija. Unatoč neizvjesnosti u okružju i Brexitu, ne bi trebalo biti energetskih udara što bi uz kombinaciju promjene plaća u javnom sektoru trebalo osigurati dinamiku rasta od oko 3%", rekao je savjetnik u Ekonomskom institutu Željko Lovrinčević na panel raspravi

Sve moguće u godini izbora

Osvrćući se na (zasad) nepopustljive pozicije sindikata i Vlade za većim koeficijentma plaća u obrazovanju, i ulaska u 35. dan štrajka u školama, on upozorava na izazov nastavka konsolidacije javnih financija. "Ulazimo u izbornu godinu, a tu je sve moguće", ostaje oprezan unatoč porukama iz Ministarstva financija da je izglasani proračun za iduću godinu uravnotežen, a takav ostaje i u naredne tri godine.   

Velimir Šonje, ove godine ovjenčan nagradom HGK za najboljeg ekonomskog analitičara, ne boji se ponavljanja krize iz 2008. "Članica smo EU, idemo prema tečajnom mehanizmu, imamo različitu fiskalnu poziciju, kamatne stope i cijena nafte su bitno niže nego tada. Ako dođe do 'škripe', bit će to eventualno usporavanje", smatra Šonje i dodaje da za domaće gospodarstvo ne vidi posebnog benefita od skorog predsjedanja Vijećem EU-a jer je Hrvatska ionako "već vidljiva zbog turizma i sporta".  

Neiskorišten turizam

U raspravi se ponovno spomenula znana teza o potrebi mijenjanja strukture rasta i, kako je rekao čelnik HGK Luka Burilović, da se rentijerstvo (u turizmu, op.a.) ostavi tamo gdje mu je mjesto.

"Činjenica je da nedostaje ulaganja u sektore koji su jače uključeni u lance vrijednosti i u povećanje produktivnosti. Ali, ako govorimo o turizmu, naši hotelski lanci stvaraju 25.000 eura dodane vrijednosti po zaposlenom dok Francuska stvara 50.000 eura što je blizu industrijske produktivnosti, dakle nismo iskoristili potencijal turizma", kaže šef Hrvatske gospodarske komore. Za ekonomista Ljubu Jurčića u 2020. neće biti iznenađenja.

"Promjena u ekonomskoj politici nema zadnjih 15 godina. Hrvatska raste samo kad se uspoređuje sama sa sobom, a prema ostalima tone na dno Europe. "Prirodna stopa rasta je 2,5 posto, jednako kao i da nemamo Vlade, a tako će biti više-manje i iduće godine", zaključio je Jurčić.

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij