hren

OČEKUJE SE NAJMANJE 20 000 LJUDI
Rano jutros prema Zagrebu je krenulo šest autobusa iz Pule, a isto toliko i iz Splita, odakle su prosvjednici krenuli i kombijima i automobilima. Posvjednici dolaze i iz Rijeke, Koprivnice, Osijeka te niza drugih gradova. "Kompromisa nema, ili koeficijent 6,11 ili ništa", poručuju oni i dodaju da iza njih ne stoji politika, već val nezadovoljstva.Okupljanje na Trgu Republike Hrvatske počinje oko 10 sati.

Oko 11 će prosvjednici krenuti Masarykovom ulicom preko Gundulićeve i Ilice. Krajnji je cilj Trg bana Jelačića.

Prosvjed na Trgu počinje u 12:05, a predviđeno je da će trajati sat i pol. Sindikati ovim prosvjedom žele poručiti Vladi da ne odustaju od svojih zahtjeva. Podršku im je dalo 50-ak sindikata, čiji će članovi i sami sudjelovati u prosvjedu. Organizatori na prosvjedu očekuju dvadesetak tisuća ljudi.

Tijek događaja pratite u nastavku:

08:15 Predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je kako bi štrajk mogao završiti u četvrtak ako danas dođe do dogovora s vladom.

"Ako danas budu pregovori i ako danas dođe do nekog rješenja, sutra i prekosutra bi se proveo referendum u našem članstvu, odnosno izjašnjavanje o prijedlogu. Za to su nam potrebna barem dva dana. Ako danas budu pregovori te se postigne dogovor, moglo bi se dogoditi da od četvrtka imamo nastavu", rekao je Mihalinec u emisiji "U mreži prvog" na Hrvatskom radiju.

Mihalinec se nada kako će sastanak s Vladom biti već danas, ali "pregovarački", a ne "konzultativni", kako ističe.

08:00 Štrajk i prosvjed podržali su na društvenim mrežama i roditelji, koji su pozvali nastavnike i učitelje iz Zagreba da, zajedno s djecom, dođu na trg. "Neka im to bude terenska nastava iz Građanskog odgoja, iz Sociologije... iz demokracije!", napisali su.

OŠ Petra Preradovića Zagreb na Facebooku je uputila "veliku zahvalnost učenicima i njihovim roditeljima na razumijevanju i podršci". Pozvali su sve roditelje i učenike da se pridruže prosvjednicima na trgu. "Pokažimo našoj Vladi da bez kvalitetnog obrazovanja i ljudi koji taj posao rade nema ni budućnosti Lijepe Naše", poručuju prosvjednici.

Štrajkom prijete i liječnici

Prosvjetari su do sada održali tri kruga cirkularnog štrajka kada su štrajkale škole u pojedinim županijama. Nakon što s Vladom nije postignut dogovor, sindikati su od utorka krenuli u frontalni štrajk. Upravo danas, na dan prosvjeda, u školama je 30. dan štrajka. Od velikog prosvjeda učitelja na Trgu bana Jelačića u ponedjeljak u 12:05 sindikati nisu odustali, unatoč višesatnom razgovoru u Vladi u petak poslijepodne, nakon kojeg su rekli kako su blizu rješenja, a do njega bi, vjeruju, trebalo doći idući tjedan.

Premijer Andrej Plenković tvrdi da su štrajk prosvjetara i veliki prosvjed koji je najavljen za ponedjeljak orkestrirani i "lijepo osmišljeni" pokušaj pred predsjedničke izbore. Sindikati su takve navode premijera odbacili. Uz to, nakon prosvjetara, prosvjedima prijete i liječnici. Hrvatska liječnička komora i sindikat izvijestili su da će u prosincu pokrenuti niz akcija kako bi skrenuli pozornost vladajućih na neodrživi status, položaj i radnu satnicu liječnika.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij