hren

VIŠE OD 2000 SUDIONIKA
Počinje dvodnevni kongres Europske pučke stranke (EPP) na kojem će Donald Tusk biti izabran za novog predsjednika najveće europske političke grupacije.

Skup će otvoriti predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u 14 sati u zagrebačkoj Areni. Na programu u srijedu je i rasprava o zapadnom Balkanu.

Vezani članci Dolaze europski pučani, bit će gužve u centru i oko zračne luke, policija moli građane: "Surađujte s nama i budite strpljivi" Vučić Plenkovića i Grabar-Kitarović nazvao normalnima, ostalima u Hrvatskoj poručio: "Postoji kod nekih ljudi stalna potreba i želja da Srbija bude ponižena i slabija"

Održat će se okrugli stol o zapadnom Balkanu kojim će predsjedati Dubravka Šuica. Osobito je važan zbog dokumenta, non-papera koji je u utorak pustila francuska vlada i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji od zemalja članica traži da se do summita u Zagrebu u svibnju očituju o kompletnoj reformi proširenja i reformi pristupnog procesa za potencijalne nove zemlje članice.

Na zagrebačkom skupu pučana koji imaju i sjednicu Predsjedništva i Skupštine - sudjeluje više od 2000 sudionika, europskih dužnosnika iz redova EPP-a, šefova država i vlada, uključujući i njemačku kancelarku Merkel, Jean-Claude Juncera, Silvia Berlusconija, Vitalija Klička, ali i novu predsjednicu Europske Komisije Ursulu von der Layen. U Zagrebu boravi i predsjednik Europskog vijeća na odlasku Donald Tusk, koji će biti imenovan novim predsjednikom Europske pučke stranke (EPP).

Osim novog predsjednika EPP-a, na Kongresu će biti izabrano i deset potpredsjednika, glavni tajnik i rizničar. Nijemac Christian Schmidt jedini je kandidat za rizničara, a za deset potpredsjedničkih mjesta kandidata je dvanaest.

Bilateralni sastanci premijera Plenkovića u okviru Kongresa EPP-a

U okviru Kongresa Europske pučke stranke od 19. do 21. studenoga 2019. godine predsjednik Vlade Andrej Plenković održat će niz bilateralnih sastanaka. U 11:00​ Plenković će u Areni održati sastanak s potpredsjednikom Europske komisije za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrkijem Katainenom. Nakon toga slijedi sastanak Plenkovića sa zastupnikom u Europskom parlamentu i bivšim premijerom Litve Andriusom Kubiliusom potom s predsjednikom Bundestaga Wolfgangom Schäubleom.

U 15:30 premijer Plenković sastat će se u Banskim dvorima sa saveznom kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel. Za 17:00​ sati je predviđen sastanak Plenkovića s predsjednicom Vlade Kraljevine Norveške Ernom Solberg, a sat vremena kasnije s novoizabranom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Sudionike skupa čuvaju stotine policajaca

Podsjetimo, skup pučana održavat će se u zagrebačkoj Areni. Sigurnosne mjere na visokoj su razini, a sudionike čuva više od 500 policajaca u službenim odorama i u civilu te policajci sa službenim psima. Uz hrvatske policajce visoke dužnosnike čuvaju i zaposleni u njihovom osiguranju.

Policija nadzire prometne pravce, upozoravaju građane da iduća dva dana mogu očekivati manje prometne gužve i kraće zastoje na prilaznim cestama iz smjera Zračne luke Franjo Tuđman i u užem centru grada. Predviđeno je uobičajeno kretanje od zračne luke prema užem središtu grada Avenijom Većeslava Holjevca, Ulicom grada Vukovara i Savskom cestom do hotela ili ureda predsjednice i premijera.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij