hren

Nakon što su jučer odbili ponudu Vlade, nekolicina članova školskih sindikata jutros je pred Hrvatskim saborom dijelila letke kojima su saborske pozivali da ne glasaju za državni proračun za 2020. jer u njemu nisu predviđena sredstva za zahtjeve zaposlenika u štrajku. U ponedjeljak se štrajkaške aktivnosti privremeno prekidaju.

Vlada je na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu rada sindikatima ponudila već poznato povećanje osnovice za 6,12% te izradu analize cjelokupnog sustava plaća u javnom sektoru u okviru koje će se razmotriti i koeficijenti složenosti poslova zaposlenih u sustavu osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i visokog obrazovanja. Novost u jučerašnjoj ponudi Vlade je bilo je potpisivanje Sporazuma o dodatku na plaću u obrazovanju i znanosti, kojim se definira obveza Vlade da bi, ako do 30. lipnja 2020. ne izmijeni Uredbu o koeficijentima, svi zaposlenici u sustavu obrazovanja dobili dodatak od 2% na plaću.

Sindikati su ovakav prijedlog odbili i nastavljaju štrajk, a jutros su se okupili ispred Sabora gdje su zastupnicima dijelili letke kojim ih pozivaju da ne glasaju za proračun za 2020. u kojemu nema sredstava za ispunjenje zahtjeva prosvjetara.

– Ako glasaju za takav proračun, oni preuzimaju odgovornost, kazao je Mihalinec.

Dodao je kako se u ponedjeljak na jedan dan obustavljaju štrajkaške aktivnosti.

– 18. studenog u ponedjeljak, mi ćemo privremeno zaustaviti štrajkaške aktivnosti u znak pijeteta prema žrtvama Vukovara i Domovinskog rata. Svi naši članovi i zaposlenici u ponedjeljak će štrajkati radeći i odat će počast žrtvama Vukovara i Domovinskog rata paljenjem svijeća. Od utorka krećemo dalje, a o tome ćemo vas obavijestiti sutra na tiskovnoj konferenciji koja je u 12 sati, kazao je Mihalinec.

Danas je među štrajkašima drugi dan izjašnjavanja o sličnoj ponudi Vlade, a Mihalinec kaže između 99 i 100% zaposlenika glasa protiv nje, ali konačni rezultati izjašnjavanja bit će objavljeni sljedećeg tjedna.

– Poruka je jasna: sjednite s nama za stol i ne nudite rješenja koja nisu prihvatljiva, kazao je Mihalinec.

Istaknuo je kako štrajk sigurno nije ugodan za nikoga u Hrvatskoj te da Vlada i premijer trebaju preuzeti odgovornost i riješiti nastalu situaciju. Jučerašnjom ponudom nisu zadovoljni jer bi povećanje od 2% kroz dodatak od 1. srpnja zagarantirano sporazumom bilo uvjetno.

– Oni mogu izmijeniti uredbu u bilo kojem obliku i reći ‘mi smo ispunili obvezu i izmijenili uredbu i nema nikakvih 2%’. Čak niti to nije bilo jamstvo da će oni ispuniti obaveze. Uredba bi prema njihovom redizajniranju mogla dovesti i do smanjenja plaće, kazao je Mihalinec.

Danas je 25. dan štrajka u školama, a prema cirkularnom modelu štrajka se u Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Izvor: Srednja.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij