hren

UTRKA ZA PANTOVČAK
Nakon što smo jučer objavili ekskluzivno istraživanje CRO Demoskop o političkim strankama i političarima, danas donosimo ekskluzivno istraživanje koje je za RTL provela agencija Promocija plus o preferencijama kandidata za predsjednika Republike. Rezultate donosi i analizira Damira Gregoret.

Približavamo se finalu predsjedničkih izbora, a uskoro bi trebala početi i službena kampanja. Akutalna predsjednica, koja je danas i predstavila program, i dalje ostaje prvi izbor, ali i njoj i glavnim protukandidatima potpora pada! Osim jednom koji je najveće iznenađenje ovomjesečnog istraživanja.

Aktualna predsjednica i dalje vodi

Da su se Predsjednički izbori održali početkom studenog drugi se krug ne bi mogao izbjeći. Iako je i dalje favorit, aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, u odnosu na listopad, bira nešto manje ispitanika 28,6 posto. Potpora joj je pala nešto više od postotnog boda (29,8 posto u listopadu). Sličan pad bilježi i SDP-ov kandidat Zoran Milanović koji je sada na 24,3 posto (25,6 posto u listopadu). Gotovo dva i pol postotna boda manje ima Miroslav Škoro kojeg bi zaokružilo 16,7 posto ispitanika (19,1 posto u listopadu).

Bivši sudac, sada europarlamentarac Mislav Kolakušić više je nego udvostručio potporu! U listopadu je imao nešto više od 6 posto potpore, a sada čak 14 posto (6,4 posto u listopadu). Po biračkom tijelu Kolakušićeva je potpora šarolika; bira ga 3 posto HDZ-ovaca, 6 posto SDP-ovaca, gotovo 15 posto Mostovih birača, ali i četvrtina birača Živog zida i Neovisnih za Hrvatsku. 

Ostali bez šansi

Svi ostali nemaju realne šanse. Dejan Kovač, kojeg podupire HSLS, je na 2,6 posto. Nešto manje ima Dalija Orešković, iako joj je potpora narasla (2,5 posto). Bivši član Živog zida Ivan Pernar je na 1,3 posto, dok je Ante Simonić, bivši HSS-ov potpredsjednik Vlade u mandatu Ivice Račana ispod jedan posto (0,8 posto).

Ispod toga su Vlaho Orepić (0,7 posto), Ava Karabatić (0,5 posto), Dario Juričan (0,5 posto) i Katarina Peović (0,3 posto).

Ostalih je 1 posto, a unatoč velikom broju kandidata ima i neodlučnih, točnije 6,1 posto.

Drugi krug: Grabar Kitarović i Milanović

U drugi krug, prema istraživanju, idu aktualna predsjednica i bivši SDP-ov premijer. Iako i dalje ne pretjerano uvjerljivo - u oba slučaja pobjeđuje HDZ-ova kandidatkinja. Da se sada sučele Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović aktualnu bi predsjednicu zaokružilo 51,8 posto ispitanika (50,8 posto u listopadu), a Zorana Milanovića 44,5 posto (44,9 posto u listopadu).

Neodlučnih je 3,7 posto, manje nego prošlog mjeseca kada smo također testirali ovaj sraz. Predsjednica bilježi rast za jedan postotni bod dok Milanovića bira nešto manje ispitanika nego u listopadu.

Birači Miroslava Škore pred ovakvim izborom glas češće daju aktualnoj predsjednici, više od 70 posto, ali gotovo 20 posto ih bira Milanovića. Kolakušićevi su birači podijeljeni, ali više bi ih odabralo Milanovića.

Drugi krug: Grabar Kitarović i Škoro

Sraz predsjednice i Škore je za Grabar-Kitarović je rizičniji, no i ovdje bolje stoji aktualna predsjednica. Bira ju 49,2 posto ispitanika (48,4 posto u listopadu), a Miroslava Škoru 45,6 posto (42,3 posto).

Neodlučnih je 5,1 posto tako da, samo teoretski, Škoro ima šansu za pobjedu. Ovdje je znakovito da se broj neodlučnih gotovo prepolovio, pa je potpora kandidatima narasla, ali predsjednici za manje od jednog postotnog boda, a Škori više od tri.

I birači SDP-a i birači Zorana Milanovića češće biraju Škoru baš kao i Kolakušićevi birači. 

Drugi krug: Škoro i Milanović

Ako bi se u drugom krugu našli Miroslav Škoro i Zoran Milanović i ta bi borba bila tijesna, ali Škoro bolje stoji. Miroslava Škoru bira 49,6 posto ispitanika (49,8 posto u listopadu), Zorana Milanovića 46,3 posto (45,8 posto).

Neodlučnih je 4,1 posto tako da Milanović ima teoretske šanse, ali samo kada bi svi neodlučni glasali za njega. U odnosu na listopad, u ovom je srazu Milanoviću potpora nešto narasla, a Škori pala.

Gotovo 90 posto birača HDZ-a očekivano bira Škoru. Isto je vidljivo i kod birača Grabar-Kitarović s tim da ih više od 15 posto ipak bira Milanovića. Više od polovine Kolakušićevih birača ide Milanoviću, no gotovo 40 bira Škoru. 

Pad potpore aktualnom trojcu

Kako će se prvi krug izbora najvjerojatnije održati 22. prosinca, istraživanje u mjesecu uoči Predsjedničkih izbora, donosi znakovite trendove. Trojac na vrhu koji se baš u proteklih mjesec dana dodatno aktivirao, pa i u međusobnim podbadanjima, bilježi pad potpore. Problem im je, očito, ne samo pridobiti nego i zadržati birače.

Pojavljivanje u javnosti kroz intervjue i konvencionalne medije, a ne samo putem društvenih mreža, Kolakušiću je drastično podignulo potporu, pa prema rezultatima puše za vratom Miroslavu Škori. Upitno je može li rasti, kao i hoće li padati ili je dosegnuo maksimum. Također je pitanje i kako će to utjecati na ostale protukandidate, osobito kada krene službena kampanja. 

Rezultate istraživanja CRO Demoskop za studeni pročitajte OVDJE!

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 4. do 8. studenog 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetna građana Republike Hrvatske.

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95%.

Izvor: Rtl.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij