hren

U zrakoplovnoj tvrtki Lufthansi u tijeku je štrajk kojim kabinsko osoblje zahtijeva veće plaće i bolje radne uvjete. Očekuje se da će biti otkazano oko 1300 letova, čime će biti pogođeno 180 tisuća putnika. Izazvalo je to gužve i nervozu u njemačkim zračnim lukama. Većina Lufthansinih letova iz te zemlje je otkazana.

"Ovo me uistinu pogodilo. Dolazimo iz Hrvatske, bili smo na putovanju u Berlinu i sada već četiri sata čekamo u zračnoj luci", kaže jedan putnik. "Uopće više nije zabavno putovati zrakoplovom. Čovjek želi otići na godišnji, raduje se, uplati sve unaprijed, želi popiti piće prije leta, a pogledajte što se događa! Ovo je nemoguće", kaže drugi.

Razlog za štrajk je zahtjev sindikata da se osiguraju veće plaće i bolji radni uvjeti za 21 tisuću stjuarda i stjuardesa.

- Za nas je ovo pozitivna bilanca. U Berlinu je iznimno gust zračni promet, pretpostavljam da su i u Duesseldorfu slični prizori gužvi u zračnoj luci. Čak i ovdje u Frankfurtu, gdje ne štrajkaju svi, osoblje se zaustavilo i letovi su otkazani, kaže Daniel Flohr, zamjenik vođe sindikata UFO-a.

Uprava je pokušala osporiti zakonitost štrajka, ali sud u Frankfurtu donio je odluku da se smije održati.

- Mi štrajk smatramo nezakonitim i već smo govorili da je status sindikata kao pregovarača nejasan. Ipak, danas se prije svega brinemo za putnike, kaže Martin Leutke, glasnogovornik Lufthanse.

Koliko će ovaj štrajk stajati njemačku aviokompaniju još je nepoznanica, kao i to kako će se riješiti nagomilani problemi. Naime, Lufthansa je u drugom kvartalu ove godine ostvarila dobit od 226 milijuna eura, što je 70 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani. Kao ključne razloge za to uprava navodi skupo gorivo i konkurenciju.

Izvor: HRT


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij