hren

NOVI PRORAČUN
Konferencija Hrvatske udruge poljoprivrednika, Nezavisnih seljaka Hrvatske, Hrvatske udruge malih OPG-a i Udruge proizvodjaca sredisnje Hrvatske

Predstavnici Hrvatske udruge poljoprivrednika, Nezavisnih seljaka Hrvatske, Udruge OPG Hrvatske 'Život', Hrvatske udruge malih OPG-a i Udruge proizvođača središnje Hrvatske održali su konferenciju za novinare ispred Ministarstva poljoprivrede na kojoj su istaknuli da je najveći gubitnik novog proračuna upravo to ministarstvo, odnosno selo i poljoprivrednici

Upozorili su da je smanjenje proračunskih izdvajanja za poljoprivredu nedopustivo. Smatraju da će to pridonijeti daljnjem propadanju ovog sektora i traže da se u poticajima izjednače s europskim poljoprivrednicima, javlja HRT.

'Smanjiti proračun samo za poljoprivredu je neprihvatljivo. Tražimo od predsjednice Republike i od Odbora za nacionalnu sigurnost da se sazove. U ovome trenutku nemamo dovoljno hrane i naša nacija će biti gladna', rekao je Mato Mlinarić, predstavnik Nezavisnih seljaka Hrvatske.

Upozorio je na negativne trendove u sektoru poljoprivrede, na pad broja poljoprivrednih proizvođača i proizvodnje, posebice u sektoru mlijeka.

Od poljoprivrednika se traži da budu konkurentni, da povećaju kvalitetu, a s druge strane hrvatski poljoprivrednici dobivaju 20 posto manje potpore od europskih i sad se smanjuje proračun za poljoprivredu', rekao je Mlinarić.

Tihomir Jaić iz Hrvatske udruge poljoprivrednika rekao je da traže da se u proračun za poljoprivredu uvrsti 560 milijuna kuna za izravne potpore.

Poljoprivrednicima se, kako je pojasnio, iz europskog fonda isplaćuje 70 posto potpora, 10 posto ide iz državnog proračuna, što znači da hrvatski poljoprivrednik dobiva 80 posto ukupne potpore, za razliku od europskog koji dobiva 100 posto.

Ovih 20 posto razlike iznosi 560 milijuna kuna, i tražimo da se to uvrsti u proračun, rekao je Jaić te dodao kako hrvatski poljoprivrednici traže da budu ravnopravni s poljoprivrednicima u Europskoj unij.

I Stjepan Kunovec iz Udruge proizvođača središnje Hrvatske ističe kako će smanjenje proračuna za poljoprivredu nanijeti veliku štetu poljoprivredi čija je proizvodnja stalno u padu, a propadanje obiteljskih gospodarstava također je vidljivo.

Ovo 'kresanje' sredstava za poljoprivredu izazvat će veliko nezadovoljstvo među poljoprivrednicima, rekao je Kunovec koji smatra da je veliki problem i to što Hrvatska nema Strategiju razvoja poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje jer je ona ključ donošenja zakonske regulative.

Istaknuo je da nam je potrebna kvalitetna strategija koja bi, između ostalog, uvažavala regionalne specifičnosti i razvoj u tim specifičnostima.

Na pitanje novinara što ako se njihovi zahtjevi ne uvaže i ako se 560 milijuna kuna ne uvrsti u proračun, Jaić je odgovorio kako vjeruje da će premijer Andrej Plenković i resorna ministrica poljoprivrede Marija Vučković shvatiti da je poljoprivreda strateška grana razvoja hrvatske i da će se proračun nadopuniti.

'No, jedan od mehanizama su i prosvjedi, rekao je.

Foto : Pixabay
Izvor : Tportal


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij