hren

HNS IPAK OSTAJE U VLADI
Čelnici HDZ-a i HNS-a dogovorili su da će, osim povećanja osnovice plaća od već obećanih 6,12 posto, do zadnjeg dana lipnja 2020. Vlada donijeti i Uredbu o koeficijentima. Ukoliko uredbu iz bilo kojeg razloga ne donesu, koeficijenti će se učiteljima i policajcima povećati od 1. srpnja za dva posto. Sindikatima je (i) ovakav prijedlog neprihvatljiv, no očekuju barem početak pregovora s Vladom.

Održan je koalicijski sastanak u Banskim dvorima, a nakon njega su ostali razgovarati Ivan Vrdoljak i Andrej Plenković te, čini se, postigli dogovor da se sindikatima učitelja ponudi nešto više.

Vrdoljak je nakon izlaska s tog sastanka novinarima rekao da je premijer Plenković prihvatio HNS-ov prijedlog rješenja da se u idućoj godini, pored najavljenog rasta osnovice (6,12 posto), donese i uredba o koeficijentima do 30. lipnja. Ponudili su i "osigurač" za slučaj da se takva uredba ne donese do zadanog roka, koeficijenti će se 1. srpnja 2020. povećati za dva posto.

"Moj prijedlog će biti da prihvatimo prijedlog premijera i dođemo sutra na sjednicu Vlade", rekao je Vrdoljak uoči odlaska na sjednicu Predsjedništva HNS-a.

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, nakon sastanka je također potvrdio da je dogovoreno da uredba o koeficijentima bude gotova do 30. lipnja. "Kako bismo stvorili pozitivan pritisak na izradu te uredbe, odlučili smo u slučaju da ne bude donesena da ide dva posto za potplaćene resore, a tu su policija i prosvjeta", rekao je Jandroković.

Dodao je da će "ljudi zaduženi za pregovore" razgovarati sa sindikatima te dodao da je "ovo dobra ponuda". O eventualnoj zabrani štrajka, tvrdi, nisu razgovarali. "Volio bih da štrajk prestane. Mislim da stvaramo uvjete da i druga strana pokaže spremnost na dijalog", rekao je Jandroković nakon izlaska iz Vlade.

Sindikati: "To je neprihvatlivo"

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, nije pretjerano impresioniran dogovorom HDZ-a i HNS-a.

"Njihovi pregovori su završili, a pregovori između Vlade i sindikata još nisu ni započeli jer do sada dijaloga nije bilo", rekao nam je Mihalinec, dodajući da sindikati ipak očekuju dijalog i odazvat će se kada iz Vlade dobiju poziv.

Ideja o povećanju koeficijenta u zasad nepoznatom postotku, koje bi se trebalo dogoditi do kraja lipnja 2020. godine nije im pretjerano zanimljiva. "Ako je dogovor da je povećanje koeficijenta od 6,11 posto jednak povećanju koeficijenta od 2 posto, onda je to za nas potpuno neprihvatljivo", kaže Mihalinec, uz napomenu da će se detaljnije o svemu očitovati u četvrtak.

Izvor: dnevnik.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij