hren

TURISTIČKI ZAOKRET
Iako na turističkom tržištu nikada nije bilo življe nego posljednjih godina, a u hotelskoj industriji u Hrvatskoj djeluje 1076 registriranih tvrtki, ipak je slika vlasničke strukture najvećih turističkih kompanija u Hrvatskoj manje-više ista zadnje deseljeće.

Tako i dalje 10 najvećih domaćih hotelsko-turističkih poduzeća upravlja s više od polovice ukupnih hotelskih soba, pri čemu su oni najveći i dalje koncentrirani u Istri, iako posljednjih godina njihove nove turističke akvizicije sežu sve južnije na Jadran. Tri hotelske tvrtke – "Valamar Riviera", "Maistra" i "Plava laguna - Lukšić grupa" – ne miču se s vrha već godinama, šireći svoje poslovanje u smjeru ulaska u nove upravljačke, suvlasničke ili vlasničke kombinacije u novim privatizacijama turističkih tvrtki.

Na prvom mjestu po veličini kapaciteta stoji i dalje "Valamar Riviera", koja ima hotele, kampove i ljetovališta po čitavoj hrvatskoj obali, od Poreča, preko Rapca, Krka, Raba, Hvara pa sve do Dubrovnika. Upravljaju s 36 hotela i ljetovališta te 15 kampova, zapošljavaju oko sedam tisuća radnika i imali su ostvarenih 6,5 milijuna noćenja u prošloj godini.

Stupanjem na snagu rješenja Trgovačkog suda u Rijeci iz lipnja, hotelske kuće "Imperial" i "Makarska" poslovat će pod novim imenom "Imperial Riviera" d.d., čime je završen proces pripajanja "Hotela Makarska" rapskom "Imperialu", koje su proteklih godina privatizirali "Valamar" i AZ mirovinski fondovi. "Imperial Riviera" d.d. bit će zajednička kompanija za ulaganje i razvoj turističke imovine u regiji, a očekuje se da će "Valamar" ostati zadužen za upravljanje turističkim poslovanjem.

"Imperial Riviera" u svom portfelju ima šest hotela, tri turistička naselja i dva kampa u vodećim hrvatskim destinacijama – otok Rab i Makarska, što ukupno čini 3618 smještajnih jedinica i kapacitet za prihvat 9000 gostiju, čime je ušla među 10 najvećih turističkih kompanija u Hrvatskoj.

Odmah uz "Valamar" stoji već desetljećima "Maistra", istarska perjanica luksuznog turizma, čiji ukupan kapacitet je gotovo 34 tisuće gostiju, odnosno oko pet posto turističkih ostvarenja Hrvatske i nešto više od 15 posto turističkog prometa Istre.

"Maistra" se orijentirala na luksuzni turizam, što podrazumijeva velika ulaganja s ciljem podizanja većine smještajnih kapaciteta na kategoriju četiri i pet plus zvjezdica. Time su postali vodeća hotelijerska kompanija u državi, s udjelom hotela s četiri i pet zvjezdica u svom portfelju u Rovinju, Zagrebu i Dubrovniku.

"Grupacija Lukšić", odnosno "Plava laguna", koja je kupila "Istraturist", drži 16.200 smještajnih jedinica, pa zauzima od trećeg do petog mjesta top-liste najvećih u hrvatskom turizmu. Tako porečka "Plava laguna" u svojim smještajnim kapacitetima dnevno može ugostiti više od 20 tisuća gostiju, od čega više od osam tisuća u hotelima i apartmanima, te više od 12 tisuća u autokampovima, čime na godišnjoj razini ostvaruje preko 2,3 milijuna noćenja. Raspolaže i s 360 vezova u dvije marine.

Umaški "Istraturist" se u rukama "Lukšić grupe" nalazi od 2014. sa svojih devet hotela. Treći dio Lukšićeva hotelijerskog portfelja čine hoteli na južnom Jadranu kupljeni svojedobno od Gorana Štroka, a kojima je 2014. pripojen i cavtatski hotel "Croatia".

Slijedi potom istarska hotelska kuća "Arena Hospitality Grupa" (bivši "Arenaturist").

Pulska turistička grupacija je prešla u vlasništvo nizozemske tvrtke "Euro Sea Hotels", koja je dio grupacije "PPHE Hotel Group", pa su u njezinu portfelju i hoteli u Njemačkoj i Mađarskoj pod brendom "Park Plaza". Tvrtka raspolaže s 27 objekata u vlasništvu, suvlasništvu, najmu ili pod upravljanjem više od 10 tisuća soba i smještajnih jedinica.

Šibenski "Solaris" najjača je hotelska grupacija sa sjedištem na srednjem Jadranu. Kompleks u većinskom vlasništvu "Ugo grupe", tvrtke Veljka Župana, objedinjuje osam luksuznih hotela u Šibeniku ("Solaris Beach Resort") i Opatiji ("Milenij hoteli") pod zajedničkim brendom "Amadria Park". U sastavu "Solaris Beach Resorta" nalazi se i 16 vila, kamp i marina. U obnovu hotela i brojne atrakcije (plaže, klubovi, akvapark, etno selo) "Ugo grupa" je uložila desetke milijuna eura.

Slijedi grupacija "Bluesun Hoteli" u vlasništvu koncerna "Sunce". Oni upravljaju "Hotelima Brela", "Hotelima Tučepi", "Hotelima Zlatni rat" i "Hotelom Alan" u Starigrad Paklenici. Koncern "Sunce" ima 50 posto udjela sa svjetskom turističkom grupom TUI AG. Uz to, "Sunce" ima i 49 posto udjela u upravljačkom društvu s TUI-jem. Imaju 11 hotela na Jadranu, jedan kamp i jedan zakupljeni objekt s ukupno 2976 smještajnih jedinica te vlastiti aerodromom na otoku Braču.

Zajedno s TUI AG-om, "Sunce" ima Premium hotel (TUI Blue Jadran) u Tučepima sa 161 smještajnom jedinicom te hotel u Mariji Bistrici. Slijede potom po veličini "Liburnija Rivijera Hoteli" iz Opatije, "Jadranka hoteli" i drugi.

Kada je u pitanju razvoj hotelijerskog sektora u idućim godinama, Splitsko-dalmatinsku županiju kao najzanimljiviju investitorima u turizam, najavila je u svojem istraživanju i revizorsko-konzultantska tvrtka "Ernst Young" (EY), a prema kojoj u idućih pet godina (2018. – 2022.) Hrvatsku očekuju rekordna ulaganja u hotelijerstvo.

Prema njihovoj procjeni, do 2022. godine investicijama će biti obuhvaćeno ukupno 9700 hotelskih soba, od kojih je njih gotovo šest tisuća potpuno novih u hotelima visoke kategorizacije s četiri i pet zvjezdica. Najviše njih planira se otvoriti u Splitu, koji kronično pati od nedostatka hotelskih postelja pa bi osam novih većih hotela i cijeli niz manjih trebali tu sliku popraviti.

– Mislim da će 2019. za hotelijere biti jako dobra poslovna godina u prihodovnom smislu, a oni s četiri i pet zvjezdica radili su za prvih šest mjeseci bolje nego lani. Specifičnost ove špice sezone je da je asimetrična, pomaknula se za 15 dana vremenski, poslovno i prometno zbog puno razloga, ali to neće bitnije utjecati na poslovanje hotelskih kuća. Pokazuje se trend da hoteli s četiri i pet zvjezdica posluju fantastično, a oni koji su lošiji i nije u njih investirano rade na tržištu koje traži niže cijene, pa su im i financijski rezultati poslovanja bitno lošiji – kaže prof. dr. Zdenko Cerović s opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, koji je jedan od autora studije Benchmarking (analize poslovanja) hrvatskog hotelijerstva do kraja lipnja ove godine.

U razgovoru s voditeljima poslovanja najvećih hotelskih kuća uglavnom se čuje kako se planira povećanje prihoda ove godine, i to u rasponu od 5 do 12 posto, pri čemu će najviše profitirati hoteli najviše kategorije.


U hotelima samo 40 posto kreveta

Sva hotelska poduzeća u Hrvatskoj, koja obuhvaćaju i pomoćne paviljonske objekte te većinu kampova, čine 40 posto naših ukupnih smještajnih kapaciteta. U njima se ostvaruje 55 posto ukupnog broja noćenja te više od 70 posto prihoda. Poduzeća zapošljavaju gotovo 60 tisuća ljudi, dok se indirektnim zapošljavanjima taj broj penje do 120 tisuća ljudi.

S razvojem turističkih usluga na našem tržištu pojavili su se i hotelski brendovi, kojih trenutno ima 12 globalnih i šest europskih, s kojima je brendirano 46 hotela s ukupno 9500 soba.

Izvor: slobodnadalmacija.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij