"Do razgovora o povećanju koeficijenata treba doći čim prije. Moramo pokazati poštovanje prema učiteljima, nastavnicima, profesorima", rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u Ministarstvu rada, gdje se danas održavaju i pregovori o povećanju osnovice plaća sa sindikatima javnih i državnih službi.

O HNS-ovoj prijetnji da neće podržati proračun ukoliko isti ne donese rješenja za plaće ministrica kaže: "Neću ulaziti u stranačke osnove, to nije pozicija s koje ja govorim. Ja govorim s pozicije sustava".

"HNS je u Vladu ušao na temi obrazovanja. Provođenje strategije na temi obrazovanja mora obuhvaćati sve propisane mjere. Jedna od njih kaže da se plaće u prosvjeti trebaju uskladiti s prosječnim plaćama za visokoobrazovani kadar u javnom sektoru. Rast osnovice je evidentan, ali ova mjera govori o usklađivanju plaća u prosvjeti, to doslovno znači usklađivanje koeficijenata", rekla je Divak i dodala kako će se "u sljedećih nekoliko dana dogoditi i razgovor o koeficijentima".

"Razgovor nema alternative", smatra Divjak.

"O nadoknadi ćemo poslati naputak školama. Moramo vidjeti koliko je to dana. Do tri dana moglo se uklopiti u školski kalendar, ali sad ulazimo u četvrti krug, sad se pojavljuje četvrti dan i dat ćemo nekoliko alternativnih prijedloga, ali na koncu, to ovisi i o tome koji je školski kalendar škola izbrala".

Može li to produžiti školsku godinu?

"To je jedan od načina", rekla je Divjak. "Drugi način je da se iskoriste rezervni dani koji su u školskoj godini", dodala je.

Izvor: hr.n1info.com


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada