hren

IDUĆE GODINE ĆE POČETI IZGRADNJA REGIONALNOG TRANSFUZIJSKOG CENTRA NA KRIŽINIMA
Danas je u KBC Split bilo svečano. Svečano jer se potpisao ugovor za projekt Regionalnog transfuzijskog centra, najsuvremeniju banku krvi na ovom području.

Ministar zdravstva, Milan Kujundžić, komentira je što znači ovaj potpis za splitsku bolnicu.

– Znači još jedan dodatak ne samo u Splitu nego u cijeloj Dalmaciji i za sigurnost pacijenata kada je riječ o transfuziji, ne samo krvi kada je život u pitanju nego i o derivatima krvi tako da ćemo time dobit jednu sigurnu, veliku i najsuvremeniju banku krvi u ovom dijelu Hrvatske -, kazao je ministar.

Marko Pavić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije također je prisustovao potpisivanju.

– Ukupno potpisujemo u SDŽ preko 60 milijuna kuna projekata od toga 55 milijuna kuna odlazi na Transfuzijski centar. To je samo jedan od projekata koje KBC provodi. Zadovoljstvo mi je da smo uspjeli završiti i ovaj projekt. Ukupno je za zdravstvo ugovoreno 1,5 milijardi kuna od milijarde planiranih prema tome zdravstvo je itekako uspješno u povlačenju sredstava. 3,5 milijarde kuna SDŽ, a od toga 1,5 milijardi kuna se provodi u Gradu Splitu. Ovaj projekt se provodi u sklopu mehanizma IT integriranog-teritorijalnog ulaganja, a da našim građanima približimo da to nisu samo krute brojke, EU fondovi mijenjaju Hrvatsku, poboljšavaju zdravstvo, poboljšavaju školstvo, u SDŽ i promet, zračna luka,…vrlo konkretni rezultati, vrlo konkretne brojke. -, istaknuo je ministar Pavić.

Ravnatelj splitskog KBC-a, Julije Meštrović, istaknuo je kako je ovo značajan dan te se svi trebamo radovati što će već iduće godine krenuti radovi na izgradnji transfuzijskog centra na Križinama.

– Ovo je veliki dan i da ovaj transfuzijski centar svima puno znači. U njemu će se moći pripremiti 40% više doza krvi i 40% više krvnih pripravaka nego što smo to radili do sada. Na jednom mjestu standarizirano na najbolji mogući način i za cijelu južnu Hrvatsku. To je jedan od kapitalnih projekata KBC-a Split, strateški objekat. Moram reći da je projektna dokumentacija za ovaj Regionalni transfuzijski centar završena, već imamo građevinsku dozvolu i sada treba ići dalje u postupak i ja očekujem početkom iduće godine da ćemo moći početi izgradnju tog centra na Križinima – kazao je Meštrović te zahvalio stručnim službama u KBC Split kao i onima u Gradu Splitu na odličnoj suradnji.

Upitan da komentira slučaj splitskog kardiokirurga koji je optužen za primanje mita, Meštrović je kazao kako osuđuje taj čin ali neće ulaziti u zakonske odredbe.

– Oštro osuđujem sve loše što se napravi u zdravstvu i u našoj ustanovi. Očekujem da sud radi ono što ima, pravna služba KBC Split će raditi po svim pravilima i sve će ići onako kako je to prema zakonski i pravno određeno. O njegovom radu u KBC Split ne odlučuje ravnatelj niti smije već zakon i pravna služba Split.

– Za tuđu imovinu ja ne odgovaram, odgovaram za svoju. Ako ćete me pitati za moju ,pitajte me – kazao je ravnatelj na upit o odakle spomenutom liječniku 3,5 milijuna kuna.

Foto: Miroslav Lelas
Izvor: dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij