hren

KUVANJE U POSTOLAMA
Osnovnoškolci u školama imaju program cjelodnevnog boravka i kuhinje, studenti imaju "iksice" s kojima se povoljnije hrane u menzama, ali što je sa srednjoškolcima, posebno putnicima?

Oni su već desetljećima ostali negdje između, a uz brojne obveze i putovanje od obiteljskog doma do škole teško je pojesti "nešto na žlicu". Željko Erceg, samohrani otac troje djece, uhvatio se ukoštac s tim problem i smislio moguće rješenje te ga je predstavio i Blaženku Bobanu, županu splitsko-dalmatinskom.

– Naravno da se pitanja i ideje rode iz problema. Uvijek krenem od sebe, pa se pitam koliko li je tek ljudi s istim ili još težim problemom. Moj sin je novopečeni srednjoškolac, ja samohrani otac, bez dida, baba... a on u dvije smjene, pa glazbena škola, pa tjelesni odgoj. Jesam ja "kuvao u postolama" i trčao dok su mi oboje bili u osnovnoj, blizu kuće, ali sada za to nema šanse.

A gdje su svi oni roditelji koji ne mogu izjuriti s posla? To je srednja škola, svi govore o pravilnoj prehrani, toplom obroku, kako to postići – pita se Erceg, govoreći naglas o problemu s kojim se susreće većina roditelja dok pokušavaju balansirati sve obveze.

Ideja je jednostavna i u Hrvatskoj već poznata. Varaždinska županija prošle godine pokrenula je projekt sufinanciranja prehrane onim učenicima srednjih škola, koji su u riziku od siromaštva.

– U Splitu i ostalim srednjim školama na području naše županije ima mnogo učenika putnika, iz Omiša, Makarske, Sinja, Trogira... Nisu djeca kriva što se nastava odvija u dvije smjene i što je, primjerice, tjelesni odgoj vrlo često u suprotnoj smjeni. U menzama našeg Studentskog centra svatko može pojesti obrok, samo je pitanje plaćanja.

Zašto Županija, kao osnivač srednjih škola, ne bi subvencionirala učenicima barem taj jedan dnevni obrok, ne mora sva tri, pomalo, i to od pojedinih kategorija pa do svih – predložio je naš sugovornik.

Njegov sin iz kuće izlazi u 7.10 sati kako bi na vrijeme sa Spinuta došao u MIOC, a njegov kolega s Meja se diže u 6.15 sati. U razredu imaju 12 putnika iz Sinja, Trogira i Kaštela koji se ustaju u 5.30 sati i ako imaju neku aktivnosti nakon nastave, do večeri ne dolaze kući.

– Kada ta djeca mogu pojesti normalno jelo, a da nisu sendviči i pizze – pita se Erceg, koji predlaže da se analizira točan broj srednjoškolaca i putnika među njima, kao i socijalno ugroženih mladih ljudi, pa da se sa Studentskim centrom razmotri koliko bi koštalo subvencioniranje obroka i srednjoškolcima.

– Treba početi od jedne kategorije, pa iz godine u godinu uključivati što veći broj. Ne mora obrok koštati šest kuna, kao studentima, ali ne bi smio prelaziti ni iznos od osam do deset kuna. Rješenja ima, samo se trebamo pokrenuti.

Postoji li mogućnost da se ideja realizira, pitali smo i župana Bobana.

– U skladu sa svojim proračunskim mogućnostima pratimo i sudjelujemo u poboljšanju srednjoškolskog standarda. Ideja za koju pitate svakako je vrijedna razmatranja.

U ovom trenutku financijski nije održivo predvidjeti "iksice" za sve srednjoškolce s područja naše županije, ali razmatramo mogućnost te je shodno tome dan nalog stručnim službama koji rade na poslovima srednjoškolskog obrazovanja da ispitaju mogućnost uvođenja "iksica" za pojedine kategorije srednjoškolaca – naglasio je župan.

Izvor: slobodnadalmacija.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij