hren

Premijer Andrej Plenković najavio je da će vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala povećanja po 2 posto, zbog čega se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod koje je bilo planirano od 1. siječnja.

Matica hrvatskih sindikata sazvala je u 13:15 izvanrednu sjednicu zbog ove Plenkovićeve odluke. Na konferenciji su kazali kako nisu zadovoljni Plenkovićevim prijedlogom povećanja. Kažu da to ne rješava problem koeficijenata u obrazovanju te dodaju kako predloženi iznos nije dovoljno velik.

Prvi je riječ uzeo Branko Mihalinec.

"Kada smo ustanovili da vlada planira dijalog, ali ne znamo s kim. Ima rješenje, ali ne znamo za koga. Onda smo vidjeli kakav novi oblik dijaloga je pokrenula vlada. Prvi puta da predsjednik vlade daje ponude sindikatima javnih službi preko saborske govornice. Toga do sada nije bilo. Danas je premijer za saborskom govornicom ponudio sindikatima povećanje u 2020. godini u tri maha, 2 plus 2 plus 2", rekao je Mihalinec.

"U potpunosti ignorirajući da se vode pregovori", dodao je Mihalinec.

"Nijedna njegova rečenica ne rješava problem zbog kojih traje već pet dana štrajk u školama. Upravo su sindikati obrazovanja postavili jasne zahtjeve za izmjenom koeficijenta složenosti poslova jer oni zaostaju za ciljanim koeficijentom. Povećanjem osnovice za sve jednako to zaostajanje niti najmanje ne rješava problem zaposenih u sustavu obrazovanja. Mi možemo jednostavno najaviti da se štrajk nastavlja", rekao je Mihalinec.

Riječ je onda uzeo Igor Radeka.

"Posve je neoubičajeno da se socijalni dijalog vodi preko medija i sabora. Povećanje plaća je pohvalno, ali nedovoljno. Ovo je daleko ispod onoga što ekonomski pokazatelji upućuju, to je na trećini zahtjeva našeg", rekao je Radeka iz sindikata visokog obrazovanja.

Ana Tuškan, predstavnica Sindikata hrvatskih učitelja, kaže da su još lani izašli sa svojim zahtjevima o izmjeni koeficijenata.

"Želimo bolji materijalni status i veća prava, mi smo najpotplaćeniji", rekla je.

"Nemojte ponižavati one koji podučavaju i odgajaju, iz podučavanja proizlaze sva ostala zanimanja", rekla je.

Govorio je i Vilim Ribić.

"Izrazio bih iznenađenje da je jedan premijer nudi više nego što sindikati traže, ja to još nisam doživio u ovih 30 godina. Ovih 2 plus 2 plus 2, to je super prijedlog za pregovore o osnovici", rekao je Ribić koji je podsjetio na pregovore zadnjih godina.

"Mi ovo doživljavamo kao startni prijedlog za pregovore o osnovici. Pa nismo se mi s time usuglasili da bi on to iznio u saboru", kaže Ribić.

"A sad ozbiljno, primijetio bih da je ovo politikantski vrlo nekorektan prijedlog. On šalje poruku poluupućenoj javnosti. Oni će misliti da je on izašao u susret prosvjetarima, a štrajk se nastavlja", rekao je Ribić.

"To je nešto na što bi se nešto već mogao okačiti HNS da ostane u vladi", dodao je.

"Ovo nije ispunjenje sindikalnih zahtjeva. Sindikati javnih službi procjenjuju da sredstava ima, posebno nakon hvalevrijedne odluke da se ne ide u smanjivanje stope PDV-a. Sad kad im nema smanjenja stope PDV-a, sad ima novaca, molimo obrazloženje gdje su pare, kamo idu ti novci, kome to ide, za povlaštene mirovine, za avione, dajte nam recite za koga? Gdje su domaće investicije, gdje je država?", pita se Ribić.

"Ovo nije prijedog, ovo nije dogovor, ovo je pokušaj da se obmani dio političke javnosti na vrlo nekorektan način", zaključio je Ribić.

Štrajk profesora traje već pet dana, Plenković diže plaće svima

Veliki štrajk učitelja i profesora traje već pet dana, a danas štrajkaju škole u Zagrebu. Plenković je danas, pak, najavio značajno povećanje plaća ne samo obrazovnim djelatnicima nego svima u javnom i državnom sektoru, bez obzira na njihov radni učinak.

Izvor: index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij