hren

TKO JE SVE U REGISTRU?
Velik interes javnosti u susjednoj Bosni i Hercegovini izazvala je objava registra ratnih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH, a iako je popis nepotpun, jednako kao i kod nas, od kraja rata do danas, broj branitelja neviđeno je nabujao.

Krajem rata 1995. godine u Bosni i Hercegovini bilo je oko 300 tisuća boraca Armije BiH, te oko 130 tisuća branitelja HVO-a. Danas, 24 godine poslije i jednih i drugih je skoro 600 tisuća, odnosno oko 150 tisuća više nego nakon rata.

Na sam Dan D na plažama francuske Normandije iskrcalo oko 160.000 savezničkih vojnika. Do kraja lipnja 1944. pridružilo im se još 875.000 ljudi koji su Europu oslobodili od nacista. U hrvatskom registru branitelja ima 508.605 tisuća ljudi, tri i pol puta više nego što ih se u prvom valu iskrcalo u Normandiji.

Zajedno s braniteljima HVO-a i Armije BiH, prema netom objavljenom registru, čine armiju brojčano snažniju od svih vojski zapadnih saveznika koji su do kraja lipnja iskcrali u Normandiji i od hitlerovaca očistili prostor od Francuske do Berlina.

Pribroji li se im se još precizno neutvrđen i neobjavljen broj veterana vojske bosanskih Srba, te pozamašne kolone četnika i veterana ratova devedesetih iz Srbije, Crne Gore i sa Kosova, ratni sukobi na prostoru bivše Jugoslavije ispadaju među najvećima i najintenzivnijima u ljudskoj povijesti, te opasno prijete konkurirati zbiru najvećih armada Drugog svjetskog rata.

- Naravno da su sve te brojke i u BiH i kod nas napuhane, gdje bi nam bio kraj da smo tada imali toliko vojnika - kaže nekadašnji SDP-ov ministar branitelja Predrag Fred Matić koji je za vrijeme SDP-ove Vlade u Hrvatskoj objavio Registar hrvatskih branitelja.

Dolaskom na vlast HDZ-a registar je nakon četiri godine zaključan i javnosti je postao nedostupan. Sad se zove službena evidencija i mogu mu pristupiti samo službenici u tijelima vlasti.

HDZ-ov ministar branitelja Tomo Medved tada je objasnio kako ne vidi razlog javno dostupnog registra, dok ga njegov prethodnik Predrag Matić i danas gorljivo brani.

- Bojim se da će ovaj registar iz susjedne države doživjeti istu sudbinu kao i naš. Oni istinski branitelji kojih je na tom popisu sigurno 60 posto, brzo bi se mogli šokirati kad uoče naknadno političko nadopisivanje tobožnjih ratnika. Kad javnost počne propitivati otkud nekom funkcioneru ili moćniku toliko i toliko dana ratnog staža ili čin sve bi to moglo vrlo brzo nestati kao i kod nas. Pojavit će se tamo neki njihov Jozo ili Haso i reći će da to nema smisla, da se otkrivaju vojne tajne, da će ih zaustavljati na granici itd… - prognozira Fred Matić.

Ako ne znaju sve izgovore zbog čega bi mogli ugasiti registar, Matić preporučuje susjedima neka se jave HDZ-u i njihovim udrugama pa će im oni savjetovati što da rade.

Među ostalima u federalnom registru BiH je kao pripadnik Armije BiH s ratnim stažom od čak 1475 dana i sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić. Tu je i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, uz čije ime stoji da je redovima HVO proveo 1410 dana. Gotovo podjednak ratni staž ima i HDZ-ov predsjednik Federacije BiH Marinko Čavar, za kojega je navedeno da je pripadnik HVO-a bio 1470 dana. Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u Armiji BiH je ratovao 675 dana, dok je potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović bila 1327 dana u redovima Armije BiH. O Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA), u registru nema nikakvih podataka, kao no i lideru Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudinu Radončiću.

Izrada i objava registra bio je jedan od braniteljskih zahtjeva u BiH, a objavljen je na internet stranicama Ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Federacije BiH. Međutim zbog navale korisnika uopće mu jučer nije bilo moguće pristupiti.

Registar je dostupan od 8. listopada, no navala na server krenula je tek u ponedjeljak kad su mediji objavili dostupnost podataka. Serveri ministarstva nisu izdržali ni nekoliko minuta nakon što je informacija objavljena.

- Javili su mi da je stiglo više od 8.000 zahtjeva nakon objave pa je pala stranice - objasnio je federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-osloboditeljskog rata Salko Bukvarević.

Predstavnik jedne od udruga koje okupljaju razvojačene pripadnike Armije BiH Hamza Krkalić, koji je i sam sudjelovao u izradi registra, kazao je kako na tom popisu sada ima svakakvih osoba pa će tek uslijediti provjere kako bi se razdvojili pravi od "lažnih" branitelja.

- U registru su sada svi, i oni koji su bili jedan dan na crti i koji su bili svo vrijeme, nalaze se i borci, i namjenska industrija, i oni koji su bili u civilnoj zaštiti. To će se razdvajati i to mora biti urađeno do veljače. E, tu ćemo vidjeti koliko je stvarno boraca. Ovako se svi vode pod Armijom RBiH ili HVO-om. Tek kada se razdvoji, moći će se vidjeti ima li u registru lažnih boraca koji kao borci ostvaruju prava - zaključio je Krkalić.

Izvor: slobodnadalmacija.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij