hren

Dobitnik Nobelove nagrade za mir za 2019. godinu etiopski je premijer Abij Ahmed Ali zbog mirotvorstva u odnosima sa susjednom Eritrejom, objavio je u Oslu Norveški odbor za dodjelu nagrade.

- Etiopski premijer Abij Ahmed Ali nagrađen je Nobelovom nagradom zbog napora za ostvarenjem mira i međunarodne suradnje, poglavito za svoju odlučnu i presudnu incijativu za rješavanje graničnog sukoba sa susjednom Eritrejom, kaže se u obrazloženju nagrade.

Etiopija i Eritreja zbog granica su ratovale od 1998. do 2000. godine. Odnose su obnovile u srpnju 2018. nakon dugogodišnjeg neprijateljstva.

Nagrada vrijedna devet milijuna kruna, oko šest milijuna kuna, Abiju će biti uručena 10. prosinca u Oslu.

Etiopski premijer izabran je s popisa 301 nominirane osobe i organizacije i smatrao se jednim od favorita.

Čelnica Odbora Berit Reiss-Andersen kazala je da će Nobelova nagrada "ojačati premijera Abija u njegovu važnom radu na miru i pomirenju".

- Ova nagrada je priznanje i ohrabrenje. Mirna, stabilna i uspješna Etiopija imat će mnoge pozitivne učinke i na regiju", kazala je Reiss-Andersen.

Etiopija je druga afrička zemlja po broju stanovnika i najjače istočnoafričko gospodarstvo.

Otkako je došao na vlast u travnju 2018., nakon dugogodišnjih prosvjeda protiv raznih vlada u Etiopiji, Abij Ahmed (43) krenuo je u zatopljenje odnosa s Eritrejom, nekoć etiopskom pokrajinom.

Njegovu ruku pomirenja prihvatio je eritrejski predsjednika Isaias Afevorki i njih su dvojica u srpnju prošle godine potpisala sporazum kojim je okončano dvadesetogodišnje ratno stanje dviju zemalja.

Otvorena su veleposlanstva i granični prijelazi, ustanovljene su zračne veze, počelo je pomirenje.

Slavljen kao vizionar i reformator, mladi lider koji dolazi iz siromašne obitelji donio je optimizam u regiju u kojoj se to ne događa često.

- Vjetar nade zapuhao je Rogom Afrike, kazao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u rujnu 2018.

Norveški odbor nije uspio kontaktirati Abija prije objave i prvome mu reći mu da je dobio Nobelovu nagradu.

Ako me sada gleda, želim mu najtoplije čestitati, poručila je Reiss-Andersen.

Iako je nagrađena "Alternativnim Nobelom" (Right Livelihood, Nagrada za ispravno življenje) i nagradom Amnesty Internationala, 16-godišnja Greta Thunberg nije dobila Nobelovu nagradu za mir iako su kladionice predviđale da je jedna od favoritkinja.

Izvor: vijesti.hrt.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij