hren

Vukovar - mjesto posebnog pijeteta. Nacrt zakona koji bi grad trebao takvim proglasiti konačno je završen. Vukovarci ga već dugo čekaju.

Tri godine od Vladinog obećanja da će Vukovar proglasiti mjestom posebnog pijeteta, konačno je završen Nacrt tog zakona. Potvrdio je to ministar branitelja Tomo Medved. Ministar ne otkriva detalje, no izgleda da bi Dan sjećanja uskoro mogao postati državni praznik. Čini se i da zakon ne definira ono što su mnogi u Vukovaru očekivali - dvojezičnost.

"Time ljudi koji su proživjeli traume u Vukovaru, stradanja, hrvatski branitelji i svi ostali - na jedan način mogu biti sigurni da se neće doći do zaborava", kaže Ljiljana Alvir iz Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih.

Nacrt bi uskoro trebao ugledati svjetlo dana. Jedini problem je što je obećan na sjednici Vlade u Vukovaru još 2016. godine. Ministar kaže - usaglašavao se. Tri godine.

"Usuglašavanja su bila vezana za blagdane, odnosno kalendar blagdana, i ja vjerujem da ćemo brzo vrlo brzo pustiti u javnu proceduru i zakon o Vukovaru i zakon o blagdanima kojim će se regulirati. Imali ste priliku čuti predsjednika Vlade, najavio je određene izmjene u Zakonima o blagdanima, a ovaj zakon izravno je vezan za taj zakon", tvrdi ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ministar ne želi izravno potvrditi znači li to da će Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se obilježava 18. studenog, postati državni praznik, no naše neslužbene informacije govore da sve ide u tom smjeru. Vlada je za ovaj tjedan najavila objavu planova o promjenama u blagdanskom kalendaru. Iako nema potvrde, o tome se očito razgovaralo i na sastancima radne skupine u kojoj su sudjelovali i predstavnici grada Vukovara.

"Podržavamo da Dan sjećanja postane državni blagdan kako bi se svima omogućilo da dođu u Kolonu sjećanja, posebice koji su u radnom odnosu - da mogu doći i biti na svetoj misi i u koloni sjećanja", govori zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček.

Zakon također definira i Vijeće sastavljeno od svih razina vlasti koje bi se bavilo samim Vukovarom, a zamjenik gradonačelnika nije potpuno zadovoljan Nacrtom kojeg je, kaže, vidio prije pola godine. Nije siguran je li to verzija koja će u javnu proceduru, no razočaran je jer se zakon nije dotakao dvojezičnosti.

"Osobno mislim da ukoliko taj zakon ne sadržava odredbu gdje je u Vukovaru jedini službeni jezik hrvatski, a jedini službeno pismo latinično - nema smisla donositi takav zakon", dodaje Pavliček.

Resorni ministar je na suprotnoj strani. Na pitanje regulira li Nacrt zakona dvojezične natpise, Medved kratko odgovara:

"Ne možemo zakonom definirati nešto što je definirano drugim zakonima ili Ustavom."

Što o svemu misli gradonačelnik Ivan Penava još nije poznato, ali možda bi se moglo doznati slijedećeg tjedna.

Izvor: hr.n1info.com


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij