hren

Novi su prometni “radari” tehnološki vrlo napredni – imaju kamere visoke rezolucije, povezuju se na mobilne mreže i odmah šalju podatke o prekršiteljima. No, ima načina kako ih otkriti.

U posljednjih nekoliko tjedana vjerojatno ste pročitali pregršt članaka u kojima se Ministarstvo unutarnjih poslova RH (MUP) pohvalio kako su kupili i instalirali veći broj kamera za nadzor prometa u cijeloj Hrvatskoj, odnosno na svim važnijim prometnicama između gradova. Radi se o kamerama nove generacije koje su tehnološki osjetno naprednije od prethodnih generacija, teže su uočljive i zasigurno će vrlo brzo početi “puniti” državni proračun.

Naime, trenutno se samo testiraju, no već sada statistika govori kako su u samo dva mjeseca zabilježile više od 50.000 prometnih prekršaja, najčešće prekoračenje ograničenja brzine. No, to nije sve, nove kamere mogu snimiti i video npr. nepropisnog pretjecanja, ali i korištenje smartfona u vožnji ili nekorištenje sigurnosnog pojasa! MUP-ov novi “Veliki brat” sve vidi!

Razni izvori navode različite brojke koliko je kamera postavljeno, no radi se o stotinama novih kamera koje će pratiti promet. Olakotna okolnost je podatak kako i dalje vrijedi “popust” od 50% na kazne čiji je iznos manji do 2.000 kuna, naravno ako je platite u roku od 3 dana od primitka kazne. Isto tako, vrijedi i tolerancija brzine (zbog mjerne pogreške) – za brzine do 100 km/h ona iznosi 10 km/h, a za brzine veće od 100 km/h to je 10% izmjerene brzine.

Evo i nekih tehničkih karakteristika novih kamera, a koje je dobro znati:

– radarski snop pokriva do 6 prometnih traka, radi 24/7
– vozilo se “lovi” na 100-tinjak metara, a fotografija se snima na 35 metara
– snimaju do 32 vozila u snopu istodobno (u oba smjera)
– mogu imjeriti brzine do 300 km/h
– 20MP senzor koji snima četiri slike u sekundi
– može pročitati tablice na vozilu koje u realnom vremenu šalje policiji
– na snimljenim fotografijama se prepoznaje lice vozača, je li vezan i da li koristi mobilni uređaj
– kamere snimaju video i prepoznaju npr. nepropisno pretjecanje uoči sudara
– posebna aplikacija prepozna sve podatke o vlasniku vozila i automatski generira obavijest o prekršaju
– kamere imaju noćni mod

Onaj dio oko videa nam je posebno zanimljiv. Naime, službeno se ne priznaju snimke s kamere koje imate u svom vozilu (mnogi ih imaju i kod nas) a koje snimaju iz neposredne blizine, no priznavat će se snimke nadzornih kamera. Vrlo zanimljivo.

I to nije sve. Iduće 2020. godine planira se nabavka još kamera za nadzor prometa koje će se postaviti na brojnim drugim strateškim lokacijama tako da praktički više neće biti neke značajnije prometnice koja neće imati kameru. Vozačima, pogotovo onima koji vole stisnuti papučicu gasa, ne preostaje ništa drugo nego da se prilagode novim uvjetima u prometu.

Naravno, postoje rješenja koja omogućuju otkrivanje kamera za nadzor prometa o čemu ćemo detaljnije neki drugi put, no za sada ćemo samo dodati kako i Google Maps već počeo na Android i iOS uređajima prikazivati lokacije na kojima se nalaze kamere za nadzor prometa i brzine, kao i ograničenja brzine tijekom vožnje. Svakako u obzir trebate uzeti i činjenicu kako ovdje nema podataka o kamerama koje policija postavlja “privremeno” na pojedinim lokacijama, odnosno kada se sami nalaze na pojedinim lokacijama s mjeračima brzine.

Izvor: racunalo.com


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij