hren

Vojne snage Europske unije, raspoređene u Bosni i Hercegovini (EUFOR), započele su višednevnu vježbu čiji je cilj provjeriti spremnost za reagiranje u kriznim situacijama.

Uz pripadnike EUFOR-a koji su stalno raspoređeni na teritoriju BiH, u vježbi sudjeluju i pripadnici postrojbi koje čine pričuvne snage i nalaze se u matičnim državama, no u svakom su trenutku na raspolaganju za eventualnu intervenciju u BiH.

Glavni zapovjednik EUFOR-a, austrijski general Reinhard Trischak, je na svečanosti početka vježbe u glavnoj bazi Butmir kod Sarajeva kazao kako snage EU-a unatoč razmjerno malom broju vojnika na terenu imaju mogućnost brzo i učinkovito reagirati na svaku situaciju koja bi značila ugrožavanje mira u BiH.

"Mi imamo sposobnost brzo pojačati svoje brojno stanje i snagu i reagirati na svaku prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju", kazao je austrijski general.

Vježba se zove "Brzi odgovor"

Ovogodišnja vježba pod nazivom "Brzi odgovor" predstavlja dio redovitih provjera učinkovitosti mehanizma uspostavljenog nakon što su snage EU-a preuzele mandat očuvanja mira od postrojbi NATO-a 2004. kada je okončana misija SFOR-a.

Broj pripadnika EUFOR-a koji su stalno raspoređeni u BiH u pravilu je manji od tisuću, no misija se oslanja na pričuvu koja je u stalnoj pripravnosti i može u vrlo kratkom roku biti dopremljena u BiH u slučaju pogoršanja sigurnosnog stanja.

Kontingent EUFOR-a čine vojnici iz dvadeset država, uključujući i one koje nisu članice EU-a, poput Turske.

Njima su se na vježbi koja će trajati do 11. listopada pridružili dodatni vojnici iz  Austrije, Bugarske, Mađarske, Rumunjske, Velike Britanije te iz nekih postrojbi u sastavu KFOR-a, međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu koje predvodi NATO.

Izvor: index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij