hren

AKO MIRENJE NE USPIJE
Sindikati su za 10. listopada najavili štrajk u osnovnim i srednjim školama. Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva. Traže povećanje koeficijenata složenosti poslova u školstvu za prosječno 6 posto.

Čelnici školskih sindikata predali su u utorak Vladi najavu štrajka koji će se u osnovnim i srednjim školama održati 10. listopada, ocjenivši da Vlada, dva tjedna od posljednjeg sastanka, nema stav o njihovom zahtjevu za povećanjem koeficijenata složenosti poslova od 6 posto.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) Branimir Mihalinec predali su Vladi na urudžbeni zapisnik najavu štrajka u osnovnom i srednjoškolskom sustavu.

"Štrajk će se održati 10. listopada i trajat će do ispunjenja zahtjeva, a sindikati će o modalitetima i načinu održavanja štrajka izvijestiti dan ranije", kazao je Mihalinec.

Istaknuo je da sindikati od 5. rujna s Vladom razgovaraju o 6-postotnom povećanju koeficijenata složenosti poslova, a da su od posljednjeg sastanka protekla dva tjedna tijekom kojih je Vlada odgađala sastanke sa sindikatima.

Upitan tko u Vladi odgađa, odnosno odbija sastanak između Vlade i sindikata, Mihalinec je izjavio da je ministar financija Zdravko Marić taj koji treba napraviti izračun dinamike i načina povećanja od 6 posto, a da je ministar rada Josip Aladrović samo posrednik koji ne funkcionira u smislu rješenja.

Ocijenio je nevjerojatnom činjenicu da Vlada još nema stav o sindikalnim zahtjevima. Šprem je navela kako sindikati do sada od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića nisu dobili nikakve konkretne ponude.

"Na sastancima smo intenzivno raspravljali i argumentirali opravdanost naših zahtjeva. Doživljavamo da je to bilo testiranje hoćemo li popustiti, a jasno smo svaki put naznačili da od 6-postotnog zahtjeva ne odustajemo", izjavila je Šprem.

Postupak mirenja između Vlade i sindikata, koji se prema Zakonu o radu mora održati prije održavanja štrajka, održat će se u sljedećih pet dana.

Mihalinec je ustvrdio da je štrajk nije sindikalni cilj, već se oni zalažu za to da Vlada ispuni njihove zahtjeve jer oni su argumentirani, moralni i pravedni.

"Ako do rezultata neće doći u fazi mirenja, doći će sigurno nakon pritiska i štrajka koji će doista trajati", najavila je Šprem.

Priopćenje Sindikata

"Vlada RH sustavno odugovlači i odgađa dogovorene sastanke s predstavnicima sindikata, što znači da Vlada RH ne prihvaća zahtjeve sindikata. Zbog toga razloga sindikati će najaviti štrajk kako bi obvezali Vladu RH da u procesu mirenja sjedne ponovno za stol", naveli su u utorak ujutro u priopćenju sindikati.

Do sada su, nakon prosvjeda učitelja i nastavnika 5. rujna na zagrebačkom Markovu trgu, sindikalni čelnici s predstavnicima Vlade održali dva sastanka, nakon kojih su očekivali da će Vlada iznijeti konačni stav o njihovim zahtjevima.

Blaženka Divjak reagirala na najavu štrajka

"Nisam zadovoljna razvojem situacije u razgovorima o povećanju koeficijenata složenosti poslova za prosvjetare i nastavljam borbu za bolji položaj učitelja i nastavnika, što uključuje i veće plaće.

Ponovit ću, nepravda koju treba ispraviti u vezii s koeficijenatom je nedvojbena, ali i složenost poslova u školama diljem Hrvatske zaista se promijenila ulaskom kurikularne reforme u učionice prije mjesec dana.

Uz sve to, čak je i Europska komisija prošlog tjedna u svom godišnjem Pregledu naglasila kako su plaće učitelja nedovoljne i ne prate ambiciozne reforme u resoru.

Ponavljam da ulaganje u obrazovanje NIJE trošak, već najvažnija investicija koju država može i mora napraviti. Jasno iskazivanje da je obrazovanje prioritet podrazumijeva i primjereno ulaganje", napisala je ministrica Blaženka Divjak na Facebooku.

Izvor: dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij