TREĆI DIO CROBAROMETRA
Štete li i koliko afere hrvatskim političarima? Kako se to odražava na njihove osobne rejtinge, posebno onih koji su pred odlukom da idu u nove izbore. Što o radu Predsjednice misle građani u izbornoj godini?

Stanje rejtinga političara u kolovozu donosi redoviti Crobarometar, istraživanje agencije IPSOS koje ekskluzivno objavljuje Dnevnik Nove TV.

Predsjednica za svoj rad nema više potporu većine građana. Njezin rad ne odobrava 52 posto ispitanika, a odobrava tek 38 posto, dok 10 posto ne zna. To je od kada je u uredu i najlošiji rejting među biračima koji je dobila za svoj rad. Još je u lipnju, primjerice, mogla računati na 47 posto birača koji su odobravali njezin rad, ali i njih 46 posto koji su mislili suprotno.

Njezin prethodnik je za svoj rad, u isto vrijeme mandata 2014. godine, imao veću potporu. Rad Ive Josipovića tada je podupiralo 60 posto ispitanika, a nije ga podupiralo 30 posto.

Tko su najpopularniji, a tko najnepopularniji političari?

Kolinda Grabar-Kitarović i dalje je prva na listi popularnih političara. Pozitivan dojam o njoj ima 50 posto ispitanika, a njih 41 posto negativan dojam. Ona je u izbornoj godini u kojoj je izgubila 15 postotnih poena.

Milan Bandić je drugi na listi političara, ali daleko ispod Predsjednice. Njegov rad odobrava 36 posto ispitanika, a ne odobrava 55 posto.

Andrej Plenković može računati na 34 posto građana koji odobravaju njegov rad, a njih 54 posto ne odobrava. Njegov se osobni rejting posljednja dva mjeseca popravio.

Božo Petrov može računati na 35 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, a njih 47 posto ima negativan dojam. Mislav Kolakušić, kojega rijetko vidimo u javnosti, trenutačno ima 31 posto birača koji o njemu misle pozitivno, a njih 32 posto misli negativno.

I na kraju je Davor Bernardić koji je posljednjih mjeseci popravi osobni rejting kod birača. U ovom trenutku ima potporu 30 posto ispitanika koji odobravaju njegov rad, a ne odobrava njih 50 posto.

Tko su najpopularniji političari kod birača HDZ-a i SDP-a?

Kod HDZ-ovih birača najpopularnija je Predsjednica, koja uživa potporu 86 posto birača te stranke. Među HDZ-ovim biračima Andrej Plenković ima potporu od 80 posto, a treći je na listi Milan Bandić s potporom od 58 posto.

Kod SDP-ovih birača na prvo mjesto vratila se Anka Mrak Taritaš s potporom od 73 posto, a tu je i Davor Bernardić s potporom od 68 posto te na kraju Mirando Mrsić sa 60 posto.

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na 978 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Izvor: dnevnik.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij