OBOLJELO 11 OSOBA
Osip je svijetlocrveni, u razini kože i dijelom iznad razine kože. Najprije se pojavljuje na čelu i iza uha, kaže dr. Puljiz

Broj oboljelih od ospica u Zagrebu povećao se na 11, s tim da je devet novih slučajeva posljednjih tjedana. Među njima su i dvojica djelatnika RTL-a. Jedan je bio hospitaliziran, a drugi je imao lakši oblik ospica te je nakon pregleda pušten kući. Trenutačno su obojica na kućnom liječenju.

Stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo obavili su procjenu razine procijepljenosti na RTL-u. Od početka godine do danas u Hrvatskoj je zabilježeno 35 slučajeva oboljelih. Lani ih je bilo 23-oje. Troje pacijenata je bilo hospitalizirano, no svi su dobro i nitko nije razvio ozbiljnije komplikacije.

Epidemija u Zagrebu  

Novinarka RTL-a Matea Damjanović u RTL-u Danas u Klinici Fran Mihaljević o zarazi ospicama razgovarala je s predstojnikom Klinike Ivanom Puljizom. "Radi se o epidemiji. Po definicija epidemija znači da se radi o povećanju broja oboljelih slučajeva zaraze u ljudskoj populaciji, od broja koji se očekuje pa možemo reći da se radi o jednoj manjoj epidemiji", kazao je Puljiz te objasnio koji su simptomi zaraze ospicama.

"Dvije su faze bolesti. Prva je kataralna kada bolest počinje s visokom temperaturom, glavoboljom i znakovima infekcije gornjeg dijela dišnog sustava, znači curenje iz očiju, hunjavica, kašalj, grlobolja. Simptomi traju četiri do pet dana na svojem vrhuncu kada su najizraženiji i kada je temperatura najviša - pojavljuje se osip", kaže Puljiz.

Simptomi ospica

"Osip je svijetlocrveni, u razini kože i dijelom iznad razine kože. Najprije se pojavljuje na čelu i iza uha, a potom i se širi preko lica, vrata, trupa i na ekstremitete", kaže Puljiz te dodaje da se u razdoblju prije pojave osipa bolest može prepoznati ako se napravi klinički i fizikalni status.

"Drugi ili treći dan od prvih simptoma u usnoj šupljini pojavljuju se sitne, okruglaste, sivkaste, bjelkaste promjene koje se nazivaju Koplikove pjege. One traju relativno kratko, jedan do dva dana", kaže Puljiz.

Na pitanje mogu li se cijepljeni zaraziti, Puljiz tvrdi da ovisi jesu li cijepljeni s jednom ili dvije doze.

"Ako je netko cijepljen s jednom dozom, ta se osoba može razboljeti jer je dokazano da tijekom godina razina antitijela opada u količini koje nisu zaštitne. No, te osobe u pravilu imaju blaži oblik bolesti. Osobe koje su primile dvije doze ili su kompletno cijepljenje u pravilu ne bi se trebale razboljeti", kaže Puljiz no dodaje da se i u tom slučaju može dogoditi zaraza.

"To su osobe, kažemo 'nereaktori', čiji organizam nije producirao protutijela na cjepivo", zaključuje Puljiz.

Izvor: vijesti.rtl.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij