VIŠE SREĆE DRUGI PUT
Na burzi rada ste, ali imate dobru ideju kako sami sebe zaposliti. Razmišljate, zašto ne biste pokrenuli vlastiti posao i iskoristili potpore za samozapošljavanje? Konačno, država vas stalno potiče da iskoristite jednu od mjera aktivne politike zapošljavanja, poručuju vam to iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, kažu vam to i u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ).

Svima je isti cilj – što više zaposlenih koji privređuju za sebe, svoje obitelji i naposljetku time podupiru rast hrvatskog gospodarstva, i s druge strane smanjivanje broja nezaposlenih u evidenciji HZZ-a.

I tako krenete u novi poduhvat, gledate što sve trebate, čime sve raspolažete, imate li dovoljno kapitala, poslovni prostor i opremu, je li vaša ideja održiva na tržištu i zaključite da biste mogli tražiti potporu za samozapošljavanje. Dobro bi vam došla potpora do 55.000 kuna, odnosno do 70.000 kuna u slučaju da se kombinira sa stručnim osposobljavanjem za rad, kako piše na internetskim stranicama HZZ-a.

Gledate koji su sve kriteriji, ispunite ih sve pa tako napravite i poslovni plan, iz kojeg je vidljivo da je poslovna ideja održiva. Čekate samo poziv da vam je poslovni plan odobren i kreće isplata potpore. Ali, ne! Vaš zahtjev je odbijen. Pitate se zašto, hoćete li se žaliti, što time dobivate. Ostajete i dalje u evidenciji Zavoda, a mogli ste pokrenuti svoj posao. I čekate novu priliku, više sreće drugi put.

Evo, tako nekako ide priča nekolicine nezaposlenih čiji su zahtjevi za potpore za samozapošljavanje odbijeni, a od početka ove godine do zaključno 5. rujna Hrvatski zavod za zapošljavanje zaprimio je i obradio 8076 zahtjeva za samozapošljavanje na razini Hrvatske, od čega je odbijeno 1666 zahtjeva.

Zanimalo nas je i koliko je takvih zahtjeva i odbijenica bilo na području Regionalnog ureda Split, a iz HZZ-a odgovaraju da statistika pokazuje da se u prosjeku na godišnjoj razini odbije oko 20 posto zahtjeva, pri čemu svaki pojedinačni regionalni i područni ured ne odstupa previše od navedene statistike.

Tko je u sastavu povjerenstava koji ocjenjuju poslovne planove nezaposlenih koji bi uz pomoć tih potpora pokrenuli svoj posao? U HZZ-u odgovaraju:

- Zahtjevi za dodjelu potpore male vrijednosti za samozapošljavanje ocjenjuju se na razini područnih i regionalnih ureda u višečlanom povjerenstvu, pri čemu je preporuka da se povjerenstvo sastoji od najmanje pet osoba, koje određuje predstojnik/ca svakog pojedinog ureda. Najčešće se u povjerenstvu nalazi savjetnik za samozapošljavanje, savjetnik u Odsjeku za aktivnu politiku zapošljavanja, rukovoditelj odsjeka, rukovoditelj Odjela za tržište rada i rukovoditelj Odjela za financije i računovodstvo.
No, ovisno o opsegu posla pojedinih savjetnika i/ili rukovoditelja, predstojnik/ca može članovima povjerenstva imenovati i druge zaposlenike područnog ili regionalnog ureda.

Pitali smo i kako se ocjenjuju zahtjevi nezaposlenih, što je ključno da bi bili prihvaćeni? U HZZ-u kažu da se svi zahtjevi ocjenjuju prema unaprijed utvrđenih deset elemenata za koje je određen bodovni raspon od 2, 3 ili 4 boda, ovisno o procijenjenoj važnosti elementa.

- Primjerice, jedan od važnijih elemenata je „radno iskustvo u djelatnosti iz poslovnog plana“, koji se ocjenjuje u rasponu od četiri boda: od 0 bodova za nepostojanje ikakvog radnog iskustva do tri boda za višegodišnje radno iskustvo u djelatnosti iz poslovnog plana.

Kvaliteta poslovnog plana je također jedan od elemenata ocjene, pri čemu se raspon bodova kreće od 0 bodova, ako je više od 50% poslovnog plana nepopunjeno, do tri boda ako je plan u cijelosti popunjen, a poduzetnička ideja razumljiva i detaljno razrađena. Preostalih osam elemenata ocjenjuju obrazovanje budućeg poduzetnika, prethodno poduzetničko iskustvo, suradnju sa Zavodom, financijski dio poslovnog planiranja, postojanje dodatne dokumentacije koja ide u prilog ozbiljnosti buduće poslovne aktivnosti i slično – kažu u odgovoru na naš upit.

Reći će i da potpore nisu ograničene na određene djelatnosti, već se zahtjev može predati za bilo koju zakonom dopuštenu djelatnost. Hoće li potpora za određenu djelatnost biti odobrena, ovisi o nizu već spomenutih elemenata.

I na kraju, na pitanje daju li svima koji su odbijeni obrazloženje zašto su ih odbili, u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje navode da se svakom podnositelju zahtjeva na adresu šalje pisani dopis o negativno ocijenjenom zahtjevu s navedenim bodovima po pojedinom elementu ocjene.

Kad dobiju tu odbijenicu, većini nezaposlenih ipak ostaje gorak okus, a pitanje zašto baš njima - bez odgovora.


Odobrena milijarda kuna
U Hrvatskoj je od 2012. do polovice 2019. godine ukupno 23.671 osoba dobila potpore za samozapošljavanje, a ukupno su im isplaćene 985.748.263 kune.
U istom razdoblju u Splitsko-dalmatinskoj županiji te potpore dobilo je 2147 nezaposlenih, a isplaćeno im je nešto više od 78,4 milijuna kuna.

Najviše potpora građevinarima
Najviše potpora za samozapošljavanje u 2019. godini dodijeljeno je sljedećim djelatnostima:

- specijalizirane građevinske djelatnosti (elektroinstalacijski radovi, uklanjanje građevina i pripremni radovi na gradilištu, završni građevinski radovi)
- djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića - frizerski saloni i saloni za uljepšavanje
- računalno programiranje, savjetovanje i djelatnosti povezane s njima - kopneni prijevoz
- cjevovodni transport

Izvor: slobodnadalmacija.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno