hren

PLATI OVO, PLATI ONO
U roku od tri mjeseca, s prvim danima prosinca ove godine, Jedinice lokalne samouprave dužne su uskladiti svoju Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada.

U izmjenama Odluke koju je Vlada usvojila 5. rujna ove godine, posebno se izdvaja kategorizacija prema kojoj će se kreirati cijene javne usluge. Naime, korisnici su podijeljeni u dvije glavne kategorije: kućanstva i oni koji nisu kućanstva.

Prvoj kategoriji pripadaju oni koji koriste nekretninu trajno ili privremeno u svrhu stanovanja, a u slučaju da ljeti dio kuće iznajme turistima, vlasnici cijelu godinu plaćaju uslugu prikupljanja smeća druge kategorije, odnosno pripadaju dijelu korisnika koji nisu kućanstvo.

Lukša Regjo, direktor "Čistoće" je kazao kako splitska komunalna tvrtka još od 1. studenog prošle godine počela provoditi cjenik koji ide u pravcu Vladinih izmjena Odluke o načinu pružanja te usluge. Podsjećamo, način obračuna “Čistoće” kao kriterije za određivanje cijene navodi volumen uličnih ili kućnih spremnika, broj njihovih pražnjenja tijekom tjedna i broj članova pojedinog kućanstava.

- Sukladno ovim izmjenama cjenik za fizičke osobe ostaje potpuno isti, a što se tiče pravnih osoba, mi smo ih već podijelili u sedam različitih kategorija po razini onečišćivača, a te kategorije ćemo uskladiti s najnovijim izmjenama ove Odluke na državnoj razini. Primjerice, nama su najveći zagađivači fast food-ovi i zato im je najveća cijena zbrinjavanja otpada - kazao je Regjo.

Što se tiče kućanstava u kojima se sezonski iznajmljuju apartmani, ističe kako su i po postojećem cjeniku “Čistoće” takvi korisnici svrstani u kategoriji poslovnih subjekata.

- Plaćaju cijelu godinu fiksni dio, ali u periodu kada iznajmljuju i kada se odvozi više smeća, plaćaju i varijabilni dio - pojašnjava direktor”Čistoće”. Međutim, kategorizacija splitske komunalne tvrtke za odvoz otpada bitno se razlikuje od nedavno usvojenih Vladinih kriterija "zagađivača".

Kako nam je kazao Lukša Regjo, "Čistoća" je u sedmu kategoriju najvećih onečišćivača smjestila ugostiteljske radnje kao pizzerije, pečenjarnice, restorane, radnje za prodaju hladnih jela i pića, dok prema Vladinim kriterijima takvi objekti pripadaju tek trećoj, od sedam kategorija.

Na državnoj razini, posljednjoj kategoriji u kojoj nastaje najviše smeća smještene su luke, autobusni i željeznički kolodvori i druge slične djelatnostima. Vlada je kategoriju niže od kolodvora prepustila hotelima, hostelima, kampovima, dok su privatni iznajmljivači pripali petoj kategoriji.

Dakle, fast foodovi i ugostiteljski objekti koji pripadaju trećoj kategoriji, kao i ribarnice, mesnice, trgovački centri i noćni klub, koji pripadaju četvrtoj kategoriji, prema državnim kriterijima manji su zagađivači od privatnih iznajmljivača.

Budući da je “Čistoća” dužna uskladiti svoj cjenik i Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, čini se da će ipak doći do promjena koje će novčanici pravnih osoba najviše osjetiti, a samim tim i iznajmljivači.

Budući da se korisniku usluge mora osigurati mogućnost odvojene predaje otpada na njegovom obračunskom mjestu, korištenje reciklažnog dvorišta, mobilnog reciklažnog dvorišta te spremnika postavljenog na javnoj površini i odvoz glomaznog otpada, Grad Split će imati puno posla kako bi se uskladio s osnovnim standardima koje je potrebno pružiti građanima.

Ako se na istom obračunskom mjestu korisnik može razvrstati i u kategoriju kućanstvo i u kategoriju korisnika koji nije kućanstvo, korisnik je dužan plaćati samo cijenu obvezne minimalne javne usluge obračunatu za kategoriju korisnika koji nije kućanstvo

Kada se uzme u obzir činjenica da je zbog ogromnog broja apartmana iluzija o "100 eura noćenja i 100 dana sezone" brojnim splitskim iznajmljivačima pala u vodu, pa se nedavno pročulo i da će plaćati paušal i za pomoćne krevete, troše i puno novca za razne provizije, a sad još i ovaj atak na novčanik... lako bi se moglo dogoditi da se vrate dobrim, starim podstanarima.


A gdje su zeleni otoci? Bit će tu problema...

Budući da se korisniku usluge mora osigurati mogućnost odvojene predaje otpada na njegovom obračunskom mjestu, korištenje reciklažnog dvorišta, mobilnog reciklažnog dvorišta te spremnika postavljenog na javnoj površini i odvoz glomaznog otpada, Grad Split će imati puno posla kako bi se uskladio s osnovnim standardima koje je potrebno pružiti građanima.

Ako se na istom obračunskom mjestu korisnik može razvrstati i u kategoriju kućanstvo i u kategoriju korisnika koji nije kućanstvo, dužan je plaćati cijenu obvezne minimalne javne usluge obračunatu za kategoriju pravne osobe.

Izvor: slobodnadalmacija.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij