hren

U Zračnoj luci na otoku Braču predstavljene su dvije bespilotne letjelice s najsuvremenijom opremom, namijenjene ponajprije traganju i spašavanju na moru. Takve su letjelice budućnost nadzora sigurnosti plovidbe na svim svjetskim morima, a Hrvatska je među prvim članicama Europske unije koja je realizirala taj projekt.

Schiebel Camcopteri S-100 mogu uzletjeti doslovce u svim vremenskim uvjetima. Precizno identificiraju objekte i bilježe prekršaje na golemim udaljenostima, autonomno lete do šest sati.

- Ono najbitnije na njoj su senzori, imamo dnevno noćnu kameru koja može detektirati plovilo do 57 kilometara, ima mogućnost detekcije čovjeka u moru, domet letjelice je sto kilometara od antene, govori Šime Marušić, koordinator u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

- Ima izuzetan "zoom", znači, u stanju je s 900 metara visine i s udaljenosti od milje i pol prikazat brojeve od 30 cm na brodu, pokazuje Mihajlo Vojvodić, časnik za vezu.

Moćnim letjelicama teško išta promakne, pa su korisne u nizu situacija.

- Kod inspekcijskih pregleda, ustanovljavanjem ispusta, kod onečišćenja, detekcija prekršitelja, detekcija požara na otocima i priobalju, naglašava Siniša Orlić, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture.

- Ova tehnologija pokazala se izuzetno korisna i uspješna za našu Lučku kapetaniju i sve ostale agencije traganja i spašavanja na moru, ističe Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Kamkopteri su stigli u sklopu Projekta nadzora mora Europske agencije za pomorsku sigurnost koja i snosi sve troškove vezane za letjelice, te hrvatskih nacionalnih tijela za sigurnost plovidbe i zaštitu. U Hrvatskoj su - do listopada.

Izvor: vijesti.hrt.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij