PREDSTAVIT ĆE GA SUTRA NA BRAČU
U Zračnoj luci Brač sutra će se predstaviti novi sustav bespilotnog zračnog nadzora mora tipa 'Schiebel Camcopter S-100' kojeg čini zemaljska upravljačka jedinica i zrakoplov s vertikalnim uzlijetanjem i doletom do 100 kilometara. Bespilotni zrakoplov konstruiran je za šest sati autonomije letenja i opremljen najsuvremenijom senzorskom opremom, koja omogućuje djelovanje u dnevnom i noćnom režimu rada.

- Projekt implementacije sustava bespilotnog zrakoplova za nadzor Jadrana realiziran je u sklopu sveobuhvatnog Projekta nadzora mora, koji EMSA provodi s nacionalnim tijelima nadležnim za sigurnost plovidbe i zaštitu mora i od posebnog je državnog i javnog interesa, s obzirom na to da će se primjenom ove tehnologije dati značajan doprinos jačanju sposobnosti operativnog nadzora na moru podizanjem kvalitete, dostupnosti i učinkovitosti javnih usluga, u sustavu sigurnosti plovidbe - poručuju iz Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture.

Ističu kako je kontinuirano podizanje razine sigurnosti plovidbe u unutarnjim morskim vodama, teritorijalnom moru i zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu Hrvatske među njihovim prioritetnim je ciljevima.

- Prepoznali smo značaj primjene suvremenih tehnologija u svrhu unaprjeđenja učinkovitosti te umanjenja operativnih troškova nadzora na moru, stoga se provodi operativno testiranje sustava bespilotnih zrakoplova velikog dometa, koji su pripravni za djelovanje u bilo kojem trenutku, u sklopu redovnih i izvanrednih aktivnosti, radi zaštite ljudskih života i imovine na moru, prevencije i suzbijanja onečišćenja te pravovremene reakcije u slučaju pomorskih nesreća, traganja i spašavanja, kao i ostalih izvanrednih događaja na moru - dodali su iz Ministarstva.

Predstavljanje sustava organizira Uprava sigurnosti plovidbe, a bit će prisutni i predstavnici Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA), predstavnici Oružanih snaga RH i Središnje koordinacije za zaštitu prava i interesa RH na moru, kao i predstavnici brodara i luka te predstavnici znanstvene i stručne zajednice.

- Uvođenjem bespilotnih zrakoplova u svrhu pružanja podrške sigurnoj plovidbi i zaštiti mora od onečišćenja u redovnu primjenu, Republika Hrvatska svrstava se među prve članice Europske unije, koja su realizirale primjenu ovog sustava - zaključuju iz Ministarstva.

Izvor: dalmatinskiportal.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij