hren

GRADSKI POLICAJCI
Unatoč strogoj Uredbi o zaštiti osobnih podataka, popularnom GDPR-u, koji je lani stupio na snagu, na svakom koraku nam i dalje traže osobne dokumente na uvid. Obratila nam se tako Splićanka (identitet poznat redakciji op.a.) kojoj je na vrata neki dan pokucao komunalac iz gradskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo zahtijevajući da je legitimira.

- Čovjek mi se predstavio kao izvidnik koji je dobio ovlaštenje referenta iz Upravnog odjela za komunalu da provjeri moje osobne podatke. Ja sam se, naime, nedavno žalila na rješenje o komunalnoj naknadi u kojem mi je, među ostalim, krivo navedeno prezime. Na kućna vrata su mi, dakle, iz splitske gradske uprave poslali tog izvidnika da me legitimira, premda im je jednostavnije bilo ući u podatke Porezne uprave, budući da imaju moj OIB. U svakom slučaju, nisam se osjećala ugodno i jednostavno sam mu odbila dati na uvid dokumente, jer nisam sigurna da on to od mene uopće smije tražiti. Tu je moj OIB, a poznato je kakve su sve zloupotrebe moguće njegovim razotkrivanjem... Mislila sam da nas na kućnom pragu smije legitimirati jedino policija - kaže čitateljica.

Ni ona, kao vjerojatno ni brojni drugi građani, ne zna da nas osobne isprave na uvid odnedavno imaju pravo tražiti i komunalni redari kojima to dopušta Zakon o komunalnom gospodarstvu, postavljajući ih kao svojevrsne gradske policajce. U smislu održavanja reda na javnim površinama to i nije tako loša odluka, jer će komunalni redar na licu mjesta, primjerice, moći legitimirati osobu koju je uočio da odlaže građevinski šut na za to nepredviđenoj lokaciji ili da kupa psa na plaži na kojoj je to strogo zabranjeno.

Tko nas još, i na koji način, smije tražiti osobne podatke, objasnila nam je Iskra Maras Jelavić, savjetnica za pravna pitanja u udruzi "Splitski potrošač".

- Ako, primjerice, ulazite u neki štićeni objekt, poput zgrada gradske, županijske ili državne uprave, službena osoba, uglavnom zaštitar, ima zakonske ovlasti zatražiti vašu osobnu iskaznicu na uvid, no nema je pravo zadržavati za vrijeme vašeg zadržavanja u objektu, ponekad i na nekoliko sati, kako se dosad radilo. Slična stvar je i s recepcionarima u hotelima i drugim turističkim objektima. Ni oni više nemaju mogućnost zadržavati isprave, a ne mogu ih čak ni kopirati. Jednako tako se moraju ponašati i privatni iznajmljivači koji su dužni osobne podatke gostiju unositi u sustav eVisitor; broj osobne ili putovnice, datum rođenja...

I oni dokumente moraju promptno vratiti gostima, te ih ne smiju snimati niti kopirati - objašnjava Iskra Maras Jelavić.
Što se tiče kontrolora u sredstvima javnog prijevoza, oni imaju pravo od putnika tražiti putnu kartu, ali ne i osobnu iskaznicu.

- Dužnost je kontrolora da zatraži dokument kojim će utvrditi identitet osobe u prekršaju, ali na putniku je hoće li je pokazati ili ne. Kontrolor potom ima pravo zvati policijskog službenika kako bi utvrdio identitet osobe, ali ne smije zadržavati putnika u vozilu. Kad osoba izađe iz vozila, na njoj je da odluči hoće li s kontrolorom pričekati policiju na sljedećoj stanici ili će otići svojim putem - ističe naša sugovornica.

Policija je, dakle, svakako ovlaštena u svrhu legitimiranja, ali se prethodno i policajac mora predstaviti građaninu. Samo u iznimnim situacijama, na upozorenje "Policija!" može se zahtijevati legitimiranje građana.

Informacije o tomu tko nas sve može legitimirati, zatražili smo i od nadležnih u Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP). Primjera radi, zanimalo nas je smiju li teleoperateri kod zaključivanja ugovora kopirati osobnu iskaznicu korisnika budući da se na taj način, među ostalim, može manipulirati novim ugovorima bez znanja vlasnika dokumenta... Odgovore iz AZOP-a, do zaključenja ovog teksta, nismo, međutim, dobili.


Inkasatorima ulaz zabranjen!

Na uvijek aktualno pitanje o tomu smiju li nam inkasatori HRT-a ulaziti u stan kako bi utvrdili ima li vlasnik TV ili radioprijamnik, pravna savjetnica Iskra Maras Jelavić odgovara:

- Nikako! Nepovredivost doma je naše ustavno pravo, tako da je stan svetinja i u njega smije ući isključivo policijski službenik. Čak i sudski službenik za procjenu imovine u nečiji stambeni prostor ulazi isključivo u pratnji policajca - kaže naša sugovornica.

Izvor: slobodnadalmacija.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij