hren

ODLUKA SLJEDEĆI TJEDAN
U hrvatski Sabor danas je pristigao zahtjev Državnog odvjetništva za skidanje saborskog imuniteta bivšem ministru uprave Lovri Kuščeviću.

Skidanje imuniteta zatražio je DORH, i to zbog zlouporabe položaja i ovlasti, potvrdio je predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Žarko Tušek za N1.

Sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva trebala bi se održati idući tjedan.

S obzirom da su se u sličnim situacijama zahtjevi USKOK-a odobravali, možemo pretpostaviti da će se Kuščeviću skinuti imunitet.

Prošli je tjedan, podsjetimo, policija je upala u Kuščevićevu kuću na Braču kako bi pronašla dokaze o njegovim malverzacijama. Kuščevićeve nekretnine pretraživali su satima, ali tada ga nisu mogli uhititi jer je Kuščević aktivirao mandat u Saboru i time stekao imunitet.

USKOK, kao što smo već izvještavali, provjerava četvero smijenjenih ministara. Osim Kuščevića, meta izvida su i Goran Marić, Tomislav Tolušić i Gabrijela Žalac.

Kuščeviću prijeti kazneni progon zbog sumnje da je na nezakonit način stekao i povećao vrijednost svoje imovine, kao i imovine njemu bliskih osoba.

Policija i USKOK su, očito, prikupili podatke kojima su osnažili početne sumnje, iznesene u mnogobrojnim medijskim člancima, o načinu na koji se taj istaknuti HDZ-ovac i prijašnji načelnik Općine Nerežišća obogatio.

Bivši ministar uprave i nekadašnji politički tajnik HDZ-a ostavku na te funkcije podnio je 8. srpnja, a dva dana poslije premijer Andrej Plenković razriješio ga je s dužnosti ministra. Kuščević je, kako piše Jutarnji list, istoga dana aktivirao saborski mandat. Dosad je govorio da su napadi na njega neutemeljeni.

Nakon što je mu je policija upala u kuću, neslužbeno se doznalo da istražitelji na temelju prikupljenih infomacija smatraju kako postoje osnove sumnje da je na nezakonit način došlo do prenamjene poljoprivrednog zemljišta na kojemu je Kuščević na mjestu postojeće štale izgradio kuću.

Kako smo već izvještavali, on je 2011. legalno dobio dozvolu za izgradnju štale od 77 kvadrata za uzgoj peradi i kunića na poljoprivrednoj čestici. Četiri godine poslije došlo je do izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Nerežišća i tada je zabranjena izgradnja gospodarskih objekata na udaljenosti od naselja manjoj od 200 metara.

Kroz naknadni “ispravak pogreške” u Odluci o izmjenama i dopunama Prostornog plana omogućeno je da se svi gospodarski objekti u spomenutom pojasu mogu prenamijeniti u stambene, poslovne ili zgrade mješovite namjene, što je Kuščević iskoristio te prenamijenio objekt u građevinski.

Kuščević je tvrdio da se nije radilo ni o kakvu pogodovanju “već o izmjenama i dopunama Prostornog plana sukladno potrebama svih stanovnika Općine Nerežišća, točnije na svu gradnju unutar iste te na sve investitore pod jednakim uvjetima”. No, istražitelji smatraju da je spomenuta izmjena Prostornog plana, koja se tiče Kuščevićeve štale, uistinu bila izmjena, ali kao takva nije provedena sukladno zakonu i propisanoj proceduri, nego naknadno, kao navodni ispravak pogreške.

Stoga i potpisnika spornog rješenja o ispravci pogreške, donesenog u prosincu 2015., tadašnjeg predsjednika Općinskog vijeća Jakšu Goića označavaju kao suodgovornu osobu za koju postoje osnove sumnje da je izravno pogodovala načelniku da poveća vrijednost svog zemljišta.

Istražitelji su također prikupili podatke iz kojih proizlazi da Kuščevićev Šogor Ivica Žuvić nije imao uvjete za kupnju stana u programu poticane stanogradnje, nego mu je Kuščević kao tadašnji načelnik u tome protuzakonito pomogao. U Nerežišćima je izgrađeno 11 POS-ovih stanova, a jedan od njih, ukupne površine nepunih 50 metara četvornih, kupio je Žuvić. Cijena je bila je tek nešto veća od 1000 eura po kvadratu.

Međutim, pravo na kupnju POS-ovih stanova imale su samo osobe koje nisu imale adekvatne stambene prostore. Žuvić je u svojoj prijavi za POS-ov stan i naveo da otprije nema drugih nekretnina u svom vlasništvu, a njegovu prijavu valjanom je ocijenio i Kuščević, koji je vodio povjerenstvo za dodjelu stanova.

No, sada se otkrilo da je Žuvić ipak u svome vlasništvu već imao stan, za koji drugi članovi povjerenstva, osim Kuščevića, nisu znali. Naime, istražitelji su utvrdili da je Žuvić već bio vlasnik stana u Splitu koji mu je ranije darovao otac, ujedno Kuščevićev punac. Stoga smatraju da je Kuščević tu informaciju najmerno zatajio povjerenstvu kako bi njegov šogor kupio stan u Nerežišćima pod posebnim uvjetima, na što nije imao pravo.

“Ispričavamo se, ali trenutno nije moguće ostvariti rezervaciju za ovaj hotel”, stoji na stranici servisa Booking.com preko koje je bivši ministar Kuščević iznajmljivao vilu od 350 kvadrata, a koju je prošli tjedan posjetila policija.

Iako je u lipnju, kad je afera s Kuščevićevom vilom otvorena, na toj stranici bilo vidljivo da je vila gotovo potpuno iznajmljena za cijelu turističku sezonu, nije poznato je li u međuvremenu bivši ministar svojim gostima ipak otkazao rezervacije. Vila se, naime, nudila u najam pod imenom “Holiday home Nerezisca 13”, i to po cijeni od oko 16.500 kuna za tjedan dana, odnosno oko 2500 kuna dnevno.

U digitalnom katastru vila se još vodi kao pašnjak, dakle na toj parceli u katastru još nije upisana ni kuća, a ni bazen. Uvidom u online katastar vidljivo je da se zemljišna čestica 3898 k.o. Nerežišća, u vlasništvu bivšeg ministra uprave, i dalje vodi kao pašnjak od 952 m2. Ta afera s neupisanom vilom koju je u lipnju objavio portal Telegram razotkrila je činjenicu da je Kuščević do svoje druge kuće na Braču došao tako da je u negrađevinskom području sagradio štalu, a zatim izmijenio prostorni plan da bi štala mogla postati kuća.

Izvor: slobodnadalmacija.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij