hren

NEZADOVOLJNI NASTAVNICI
Dva su tjedna do početka nove školske godine u kojoj bi trebala početi jedna od najopsežnijih obrazovnih reformi – frontalna faza kurikularne reforme pod nazivom 'Škola za život'.

U nju će biti uključeno više od 150 tisuća učenika prvih, petih i sedmih razreda osnovnih te prvih razreda srednjih škola, kao i više od 40 tisuća učitelja, nastavnika i stručnih suradnika iz 1300 škola. No, okolnosti u kojima kreće velika reforma, čini se, daleko su od idealnih.

Da ni sva pitanja oko provedbe reforme uključenim akterima nisu do kraja jasna, svjedoči i to što se u promociju "Škole za život" ponovno osobno uključila ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak, koja je od ponedjeljka krenula s novim ciklusom turneje po Hrvatskoj, tijekom koje će se susresti s ravnateljima škola te "utvrditi gradivo" o reformi, kao i odgovoriti na sva pitanja i dvojbe.

Za to vrijeme školske sindikate muče druge brige, prije svega potplaćenost nastavnika i učitelja koji reformu trebaju iznijeti na svojim leđima, a zbog čega su većinski sindikati poput Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠ) te Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) najavili najprije veliki prosvjed na Markovu trgu ispred zgrade Vlade 5. rujna, a s početkom nove školske godine 9. rujna mogla bi početi i serija štrajkova u obrazovanju.

Manjinski školski sindikat Preporod, pak, prikupio je gotovo tri tisuće potpisa učitelja i nastavnika u peticiji kojom od premijera Andreja Plenkovića traže odgodu "Škole za život" na godinu dana, upozoravajući kako škole nemaju osigurane materijalne uvjete za provedbu reforme, a nastavnici nisu ni dovoljno stručno osposobljeni, ni motivirani. Kako bilo, odgode reforme sigurno neće biti, a ministrica Divjak s ovotjedne turneje, koja je počela skupom u Osijeku u ponedjeljak i susretom s ravnateljima slavonskih škola, poručuje:

- Ministarstvo će pružati potporu školama tijekom cijele godine, nitko neće ostati sam. Edukacije nastavnika održavaju se kontinuirano, upravo je u tijeku četvrti ciklus edukacija uživo. Želimo se još jednom uoči početka nove školske godine, koja uvodi najvažniju reformu u razrede, sastati s ravnateljima, ukloniti dvojbe i bojazni te odgovoriti na njihova pitanja.

Podsjetimo također kako je ministrica stala na stranu većinskih školskih sindikata koji traže povećanje koeficijenata (a time i plaća) zaposlenih u školstvu, zbog čega je zajedno s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem nedavno zaradila "packe" od šefa, premijera Andreja Plenkovića. Zbog toga su školski sindikati oštricu napada sada usmjerili prema predsjedniku Vlade, pred čijim će prozorom prosvjedovati 5. rujna.

Akcije u sustavu obrazovanja mogu se, kaže Branimir Mihalinec, predsjednik NSZSŠ-a, zaustaviti jedino ako Vlada u međuvremenu donese uredbu s povećanim koeficijentima složenosti poslova u obrazovanju. Njihov je zahtjev da to povećanje bude u prosjeku 6,11 posto ili oko 600 kuna bruto.

– Prva velika reforma u obrazovanju od osamostaljenja Hrvatske mora početi pravednijim koeficijentima zaposlenih u obrazovanju – poručuje Mihalinec, čiji se sindikat ne protivi početku "Škole za život", a o svim sindikalnim aktivnostima detaljno će izvijestit u petak 30. kolovoza.

Iako ne sudjeluju u dogovorima većinskih sindikata u školstvu, i iz manjinskog sindikata Preporod spremni su se priključiti štrajkovima u obrazovanju ako do njih dođe.

– Ministrica Divjak mogućnost povišice plaća u obrazovanju dogovarala je s većinskim sindikatima u školstvu, što pozdravljamo, ali ne i sa svojim šefom, nad čime se zgražamo. Međutim, povećanje mora biti puno veće, najmanje 20 posto. S potplaćenim učiteljima "Škola za život" najobičnija je tlapnja koja će doživjeti fijasko, a pitanje je s kakvim posljedicama – rezolutan je Željko Stipić, predsjednik Preporoda.

Ravnatelji škola uvjereni su kako će svaka škola, unatoč otvorenim pitanjima vezanima za reformu, dati sve od sebe u njezinoj provedbi u najboljem interesu učenika. Također, daju potporu sindikatima u borbi za veće plaće u prosvjeti, jer, kako kaže Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, svi zaposleni u obrazovanju potplaćeni su u odnosu na odgovornost i složenost poslova koje obavljaju, a u odnosu na ostale javne službe koeficijenti zaposlenih u školstvu, od spremačice do ravnatelja, zaostaju između 20 i 40 posto.

– Tu je i veliki problem javljanja na natječaje za zaposlenje u školama. Na neke natječaje ne javlja se nitko, najviše nedostaju nastavnici iz STEM područja – fizike, matematike, biologije i kemije – ali sve više i stranih jezika. Današnji društveni i materijali status nastavnika dovest će do toga da ćemo u školama imati sve više nestručnih radnika – govori Suzana Hitrec o ozračju u kojemu dočekujemo veliku obrazovnu reformu.


Sastanci s ravnateljima: od Bakra preko Splita do Zagreba

Ministrica Blaženka Divjak ovaj će se tjedan sastati sa školskim ravnateljima u utorak u Bakru, u srijedu u Splitu te u četvrtak i petak u Zagrebu, kažu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Uz to, nova turneja održava se paralelno s četvrtim krugom edukacija uživo za učitelje i nastavnike koje zajednički organiziraju resorno ministarstvo te Agencija za odgoj i obrazovanje.

Od 26. kolovoza do 6. rujna bit će održano više od 250 jednodnevnih stručnih usavršavanja koje će obuhvatiti teme poput 'Sve što ste željeli znati o reformi, a niste se usudili pitati (do sada)', 'Kurikulumsko planiranje', 'Istraživačko učenje i učinkovito postavljanje pitanja'.

Izvor: slobodnadalmacija.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij