hren

KATASTROFALNO STANJE PROMETNICA
Oko 4000 hrvatskih motociklista ovaj vikend usporit će prometovanje na naplatnim postajama Lučko, graničnim prijelazima Rupa, Kaštel i Plovanija, te u trajektnim pristaništima Korčula, Split, Zadar, Rab, Pag kao i mostu Krk.

Razlog tome je što već dvadeset godina nije uložena niti jedna kuna kako bi se osigurala sigurnost motociklista na cestama.

„Ono što tražimo nije ništa što se ne može napraviti, zaštitne ograde za motocikliste koje su u svijetu normalne, prometni znakove koji upozoravaju na opasnu ili zahtjevnu dionicu za motoriste, ne primjenjivati ispunu s bitumenom, ali i upotreba protuklizne boje na pješačkim prijelazima, jer niti jedna boja koja se sada upotrebljava nema za to ateste. Svi se slažu da su ograde i oznake problem, a njih nema u pravilniku. Tražimo samo sigurnost na cesti jer niti jedna kuna do sada nije na to utrošila. Dali smo im rješenja, a do danas nije prilagođena sigurnosti motociklista”, kaže nam Mladen Stjepan Vitković, Predsjednik Udruge KARAVANA ZA ŽIVOT “bikeri na cesti”

Iako su od nadležnih dobili brojna obećanja, ništa se do sada nije pomaklo s mrtve točke iako je rok za ispunjenje njihovih zahtjeva bio tri mjeseca. To je bilo prije tri godine, pa im je jasno kako se ništa neće ni promijeniti.

Već ovaj vikend svoje nezadovoljstvo pokazat će prosvjedom, a svoje razloge pomno su objasnili u dopisu ministru Butkoviću kojeg donosimo u cijelosti:

Poštovani ministre Butković, njegovi zamjenici, pomoćnici, suradnici,.. mediji i Vlado RH

U prilogu su fotografije s jučerašnjeg prosvjeda motociklista koji je bio nenajavljen

Njih preko 200 okupilo se ispred stanice za tehnički pregled u Karlovcu-Ilovac i odazvali su se na moj poziv. Više od 200 nismo željeli zvati. Diljem Hrvatske, sljedeći vikend okupit će nas se preko 4000(četiri tisuće) i usporit ćemo promet na naplatnim postajama Lučko, graničnim prijelazima Rupa, Kaštel i Plovanija, trajektnim pristaništima Korčula, Split, Zadar, Rab, Pag te most Krk.

Usporavanje prometa bit će potpuno zakonito i zakoni ove države neće se kršiti niti na koji način.

Ovaj puta u prosvjed se ide bez odgađanja i odgovaram za njega punim imenom i prezimenom!

Što se dogodilo jučer?

S obzirom na to da ste izjavili da su „bikeri marginalna skupina koja šteti svojoj zemlji“ a pritom zaboravili da su je mnogi bikeri obranili i predali u ruke političarima poput Vas koji je sustavno uništavate nebuloznim „rješenjima“ od Vas se zapravo ne traži NIŠTA ŠTO U SVIJETU NIJE NORMALNO već samo ono što ste obećali na sastanku u Zagrebu u Vašem ministarstvu na prethodnim sastancima(ukupno 5) a NISTE ISPUNILI NIŠTA! (o svim sastancima postoje zapisnici)

Odlučio sam , sve okupljene provesti autocestom iz smjera Karlovca prema Zagrebu NP Lučko, nismo otišli na AC svi odjednom! Zašto? Jer volim svoju domovinu, jer poštujem ljude i pravo na odmor, jer nismo htjeli napraviti kaos i prošli smo najvećim mogućim oprezom, organizirano, policija nije ništa niti primijetila, a vi možete sve vidjeti na kamerama i snimkama u trajanju od 17,10-17,55 na relaciji KA-ZG o istinitosti mojih navoda.

Mi nismo ti koji žele kaos na cestama. Vi ga svjesno radite neispunjavanjem vlastitih obećanja potpomognuti Poreznom upravom koja nas sustavno želi tužiti i ugasiti. Pozivamo se na obavijesne razgovore kao u najgore Udbaško vrijeme u kojem je moj pokojni otac bio također „meta“. Možete nas ugasiti ali spriječiti nećete. I za nas je preko 10.000 motociklista diljem RH, jučer su nam došli dati potporu motociklisti iz Slovenije i oni će sudjelovati u sljedećoj akciji diljem RH koja će biti organizirana, koordinirana i bez mogućnosti pregovora. Zašto Slovenija? Jer i njima podižete neargumentirano i nepotrebno cestarine za 10% u sezoni! Mislite li da su turisti glupi?

Naši pregovori završili su onoga dana kada ste nam kroz Vaše zamjenike obećali (a niste ispunili)sljedeće;
1) Zaštitne ograde za motocikliste u RH, uvođenje u pravilnik o prometnim znakovima -NIJE ISPUNJENO
2) Znak „zahtjevna dionica za motocikle“?-NIJE ISPUNJENO
3) Primjena boja otpornih na proklizavanje pneumatika (s atestom)? NIJE ISPUNJENO
4) Bitumenska ispuna prometnice s posipom od kvarcnog pijeska -NIJE ISPUNJENO
5) Prekinuti praksu poskupljenja cestarine od 10% u sezoni za motocikliste-NIJE ISPUNJENO
6)Koordinirati s Ministarstvom financija prekid progona naše Udruge jer NISMO UČINILI niti jedno kazneno djelo, obećali su nam na sastanku u Zagrebu da ćemo „imati poreznu za vratom“ i mi se iste ne bojimo. Možete nas kazniti ali ušutkati i spriječiti!? NIKADA

Od Vas se kao ministra prometa traži sve gore navedeno kao i smanjenje cestarina za motocikle za 50% u odnosu na automobile. Zašto? Nije li logično? 50% smo manji od automobila (širina) i više od 50% smo lakši od automobila. Imamo li jednako opterećenje na prometnicu? Imamo 50% manje kotača od automobila.

Gospodine Butkoviću, Predsjednice RH, Predsjedniče Vlade RH,.. ova zemlja nepovratno tone sve dublje i dublje. Mi konstantno radimo na sigurnosti motociklista, želimo spriječiti svaku ljudsku tragediju, svako stradanje…ukinuli ste jedan od najboljih programa kroz MUP RH (Nacionalni program sigurnosti na cestama-za Udruge) koji je financirao odlične projekte, nama ne treba novac, mi ćemo sve što smo i do sada radili, raditi i dalje, sve svojim sredstvima, svojim motociklima i znanjem koje se ne može kupiti nigdje.

MOLIM VAS, meni osobno ne treba sastanak, sve sam Vas upoznao, ne moramo se gledati niti sastančiti…SAMO ispunite HITNO ono što ste odavno obećali(vidite zapisnike sa svih sastanaka i dopise čak i od prethodne Vlade) Agonija traje već godinama…a stane u 5 rečenica zakonske regulative, svugdje u svijetu se primjenjuje(negdje se za motocikle cestarina niti ne naplaćuje jer nema nikakva utjecaja na oštećenje ili habajući sloj kolnika)

Okupljanje koje je bilo jučer 24.08.2019. u Karlovcu je bilo samo radi toga da Vam pokažemo koliko nas ima, da imamo ozbiljnu namjeru napraviti prosvjed u cijeloj RH i da nećemo odustati. Svi su spremni za prosvjed 31.08.2019 i 01.09.2019. bez odgode!

Znate da možemo, znate da hoćemo i povezat ćemo se sa štrajkom vozača i organizirati na najkvalitetniji način.
Treba li Vam to? Mislim da ne, tim više što „samo“ treba sprovesti ono što ste već obećali a niste ispunili(tako tipično za HR političare)

Molim Vaš cijenjeni odgovor na naše zahtjeve do srijede 28.08.2019. kako bi imali do tada pismeno da li želite ili ne želite ispuniti već ranije obećano. Ako želite, potvrdite pismeno i prosvjeda NEMA ako ne želite nemojte niti pisati niti odgovarati na ovaj dopis PROSVJED IDE.

Opravdanja da Vam treba više vremena više ne prihvaćamo, prošlo je više od 5 godina od 1 zahtjeva,3 godine od prvog kontakta i sastanka,2 godine od 1 pismenog obećanja i više nikome ne vjerujemo. Kad vidimo vjerovat ćemo! Svi čekate da „sezone prođe“ i kupujete vrijeme. Ovaj puta toga više nema. Memorandum, pečat, potpis, obećanje i sprovođene unutar 15 dana.
Motociklisti su spremni, znate da nikada ne lažem i obećanje uvijek ispunim. Obećavam Vam, bit ćete sami krivi za kolaps u prometu. Molim da Vi obavijestite medije o mogućnosti otežanog prometovanja sljedeći vikend ali i svaki naredni…do ispunjenja „obećanja“ koje ste pismeno dali još prije 2 godine i sami ste krivi za nastalu situaciju.”

Izvor: splitskidnevnik.rtl.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij