hren

DA POSTOJE ZAINTERESIRANI INVESTITORI ZA PROJEKT VRIJEDAN MILIJARDE KUNA NAJAVIO JE MINISTAR MILAN KUJUNDŽIĆ
Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je danas u Splitu da su kineski investitori zainteresirani financirati izgradnju Sveučilišne bolnice! Projekt vrijedan nekoliko milijardi kuna, kojeg je ministar najavio prije tjedan dana, gradio bi se na području Klisa.

Riječ je o dijelu među desetak ugovora koje je kineski premijer Li Keqiang početkom travnja potpisao s Andrejom Plenkovićem o mogućnosti suradnje na nekoliko različitih područja gospodarstva.

- Na tome tragu investitori iz Kine su zainteresirani graditi novu Sveučilišnu bolnicu u Splitu, Zagrebu i Osijeku i o tome smo danas ovdje vodili početne razgovore - rekao je Kujundžić koji je danas u KBC-u Split održao i prvi u nizu preliminarnih sastanaka s potencijalnim investitorom tvrtkom Sinopharm.

Na sastanku su bili i ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović, rektor splitskog sveučilišta Dragan Ljutić, župan Blaženko Boban, gradonačelnik Andro Krstulović Opara i načelnik Općine Klis Jakov Vetma.

- Ovdje je prerano govoriti kolika bi ta bolnica bila, to bi trebala studija izvodljivosti odgovoriti, ali preliminarno govoreći to je bolnica koja bi imala negdje oko 150 tisuća četvornih metara, a takve investicije u svijetu se kreću oko milijardu i pol eura. Strani investitor u ovom slučaju daje samo kredit po izrazito povoljnim uvjetima, a to je zapravo nove Križine i nove Firule na novome mjestu. Sve drugo ostaje i doktori i sestre i hrvatsko vlasništvo i organizacija, a s time da bi Kinezi doveli toliko svojih pacijenata da ih Hrvati liječe, jer izrazito cijene hrvatsku medicinu od čega bi se onda mogao vraćati taj kredit - otkrio je Kujundžić.

Na pitanje tko će biti zaposlen u ovoj novoj bolnici, kada već sada imamo nedostatak kadra i za postojeće potrebe, ministar je odgovorio: 'U toj bolnici kao i do sada, stoljećima iza i ispred nas radit će Hrvati'.

Klis je jedna od potencijalnih lokacija, potvrdio je to župan Blaženko Boban, a sada se očekuje da kineski investitori dostave potrebne gabarite nove bolnice, kao i uvjete, kako bi se odluka o samoj lokaciji finalizirala.

- Bitno je da je moguće da ovaj investitor uđe u financiranje Objedinjenog bolničkog prijema u KBC-u. Paralelno s time radi se i na ovom projektu nove Sveučilišne bolnice, koja bi se mogla naći na prostoru Klisa, ali tamo ima nekoliko potencijalnih lokacija. Ono što je investitoru jako bitno je blizina autoceste i da se isključuje blizina zračne luke. Ono što je nama važno je da nova bolnica bude što bliže aglomeraciji s oko 320 tisuća stanovnika, to jest prostoru Trogira, Kaštela, Splita i Omiša - poručio je Boban.

O rokovima se još nije razgovaralo, ali nakon definiranog projekta i određene lokacije potpisat će pismo namjere i sporazum u kojem će se jasno definirati obaveze svih strana.

Ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović dodao je kako je ovaj projekt samo dodatna ponuda onome što splitska bolnica već sada nudi.

Izvor: dalmatinskiportal.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij