hren

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković, nakon sastanka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, obratio se javnosti.

Plenković je rekao da su na sastanku donesene važne odluke.

"Prva je potpora predsjednici Kolindi Grabar Kitarović u njenoj kandidaturi ponovno za predsjednicu. Konsenzualno, svi članovi Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a su iskazali i volju i želju da joj pomognu u osvajanju još jednog mandata", rekao je Plenković.

"Druga je da Hrvatska demokratska zajednica i sva njena tijela podržavaju prijedlog da Dubravka Šuica postane članica Europske komisije iz Republike Hrvatske, s obzirom na njeno iskustvo", rekao je Plenković, podsjetivši da je Šuica tri puta izravno izabrana u Europski parlament.

"Treća je odluka da Ante Sanader postane novi politički tajnik HDZ-a. Smatram da sa svim svojim dosadašnjim postignućima može bitno doprinijeti radu HDZ-a i u kontekstu izbornih izazova", rekao je Plenković.

Što se tiče vođe stožera predsjednice, Plenković je rekao da je Ivan Anušić pripravan voditi stožer, kao i da je Anušić bio i izbor predsjednice Grabar Kitarović.

Upitan za komentar na izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je rekao da je predsjednicu zamolio da ne koristi izraz velikosrpska agresija, Plenković je rekao da je činjenica da se velikosrpska agresija dogodila. "Ta činjenica je vrlo čvrsta i vrlo jasna, siguran sam, za svakog hrvatskog dužnosnika", rekao je Plenković.

"Oni koji ne žele dobro predsjednici Republike očito stavljaju te teze u javni prostor", dodao je.

Što se tiče Lovre Kuščevića i moguće štete koju bi on mogao učiniti HDZ-u uoči predsjedničkih izbora, Plenković je podsjetio da je Kuščević podnio ostavku i na ministarsku poziciju, kao i na sve stranačke pozicije. "HDZ kakvog ja vodim ide svojim putem", rekao je Plenković.

Nakon Plenkovića, novinarima se obratila i Šuica, koja je rekla da se ne boji dužnosti za koju je nominirana.

"S obzirom na dugo iskustvo, još od devedesetih, ne bojim se te dužnosti, nadam se da ću je dobro obnašati. To je prije svega više politička funkcija, nego stručna", rekla je Šuica, dodavši da je radila u brojnim odborima te da će obavljati dobar posao, u koji god odbor da bude imenovana.

Istaknula je i da će je u Europskom parlamentu, bude li izabrana u Europsku komisiju, zamijeniti Sunčana Glavak, koja je bila sljedeća na HDZ-ovoj listi na europskim izborima.

Ante Sanader se zahvalio Plenkoviću na nominaciji i članovima Predsjedništva HDZ-a na potpori.

Izvor: hr.n1info.com


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij